Popravni ispit de Boera: U Zenicu dolazi po pobjedu

Odlaskom Ronalda Koemana na klupu Barcelone, na upražnjeno mjesto selektora Nizozemske selekcije došao je Frank de Boer. Legendarni stoper nije se proslavio u debiju na klupi, jer su njegovi izabranici poraženi u prijateljskom meču od Meksika rezultatom 0:1.

De Boer je na toj utakmici napravio određene promjene u odnosu na svog prethodnika iako je u drugom dijelu meča bacio sve karte u napad. Jedini pogodak za Meksikance postigao je Raul Jimenez iz jedanaesterca u 60. minuti utakmice.

Popravni ispit

Prvu priliku za popravi de Boer imat će u okviru trećeg kola Lige Nacija kada Nizozemska gostuje kod selekcije Bosne i Hercegovine. Ovo će biti prvi međusobni duel ove dvije reprezentacije u kojoj su apsolutni favoriti gosti iz Nizozemske.

Ako je suditi po ponudama kladionica poput one na bet365 linku, pobjeda Nizozemaca ne bi trebala doći u pitanje. S druge strane poljuljana selekcija Bosne i Hercegovine nema šta izgubiti u Ligi Nacija nakon što se oprostila od svih šansi za plasman na EURO.

Utakmica je na rasporedu u nedjelju (11.10) na stadionu Bilino polje u Zenici. A početak meča je zakazan za 18 sati.

Isto tako treba istaći da je UEFA dozvolila povratak gledalaca na tribine ali u određenom kapacitetu. Shodno tome NFSBiH izdao je saopštenje u kojem je naveo da će ulaznice za ovaj meč biti u slobodnoj prodaji.

Veliki izbor igrača

Glavni aduti Nizozemske selekcije svakako je širina rostera s kojim De Boer raspolaže. Kamen temeljac odbrane je bez sumnje Virgil Van Dijk koji uz sebe ima iskusnog Stefana De Vrija. Tu su zatim Joel Veltman kao i Nathan Ake, igrači iz Premier lige.

Na poziciju golmana konkurišu Jasper Cillessen te iskusni Tim Krul i Marco Bizot iz AZ Alkmaara.

Vezni red bogat je sjajnim igračima i odličnim tehničarima poput Georginija Wijnalduma i Frenkieja de Jonga. Ne treba zaboraviti ni novog igrača Manchestera Uniteda, Donnyja vad de Beeka kao ni Martena de Roona koji pruža sjajne partije u dresu Atalante. A svakako treba spomenuti i iskusnog Kevina Strootmana.

U napadu Nizozemci se mogu pohvaliti sjajnom brzinom od kojih prednjači Memphis Depay. Podršku napadaču Lyona pružati  će iskusni Ryan Babel te Quincy Promes. Svoju priliku s klupe strpljivo će čekati Luuk de Jong iza kojeg je odličan početak sezone. Robusni napadač je u dresu Seville ove sezone postigao već dva pogotka u tri meča.

Ono što treba očekivati jeste da će De Boer izvesti najjači sastav na prvom gostovanju u Ligi Nacija. U prva dva kola fudbaleri Nizozemske igrali su kod kuće uz omjer od jedne pobjede i jednog poraza. Meč protiv selekcije BiH predstavljat će idealnu priliku da upišu nova tri boda.

S druge strane izbornik Dušan Bajević mogao bi dati priliku igračima koji su rijetko nastupali u dres bh. Zmajeva. Pa bi u nedjelju na terenu trebali gledati igrače poput Smajla Prevljaka, Milana Đurića, Armina Hodžića, Bojana Nastića, Dennisa Hadžikadunića i druge.