Predstavnici Muzeja grada Zenice gosti projekta “Thinkering and making for human rights”

FOTO: Zenicainfo.ba

Predstavnici Muzeja grada Zenice sutra će u Historijskom muzeju BiH biti gosti završnice višemjesečnog projekta “Thinkering and making for human rights”, kojeg je podržala ambasada Sjedinjenih američkih država u Bosni i Hercegovini.

Partner u projektu Muzeju grada Zenice bio je Muzej Hercegovine. Njegova poenta je kreiranje pristupačnosti i niz inkluzivnih radionica koje su uključivale tipičnu i djecu sa invalidnošću i posebnim potrebama, saznajemo od Lejle Agić, muzejske pedagoginje u Muzeju grada Zenice.

Uprkos teškoj epidemiološkoj situaciji, kaže ona, proteklih smo mjeseci, u saradnji sa Centrom za osobe sa poteškoćama u razvoju ZDK, uspjeli organizovati tri inkluzivne radionice.

“Jako smo se lijepo zabavili, napravili korisne stvari. Dizajnirali, kreirali, sašili i oslikali ih tradicionalnim motivima iz naše etnološke postavke”, kaže Lejla Agić.

Muzej grada Zenice jedna je od vodećih javnih kulturnih ustanova u Bosni i Hercegovini u primjeni inkluzivnih praksi. Pionirske korake imali su još 2006. godine.

“Naš Muzej ima tri članka unutar stručne publikacije koja će biti objavljena u okviru ovog projekta. Moja kolegica Vedrana Mioč i ja sutra ćemo imati prezentaciju o tome šta smo uradili kroz naše kreativne i inkluzivne radionice. Sama prezentacija se zove „Od pristupačnog naslijeđa ka naslijeđu pristupačnosti“, naglašava Lejla Agić.

Po njenim riječima, Muzej grada Zenice nastoji da kroz ovakve projekte i svakodnevnu praksu, uprkos brojnim teškoćama u jednom malom gradu, izgradi priču o pristupačnosti naslijeđa, ali i naslijeđu pristupačnosti historijskom naslijeđu i socijalno prihvatljivije okruženje.

Danko Travar