Na zeničkim fakultetima nastava počinje 12. oktobra

Nastava u osnovnim i srednjim školama Zeničko-dobojskog kantona počela je 7. septembra. Za sada nema problema u organizaciji i realizaciji kombinovane nastave. Na zeničkim fakultetima sve je spremno za početak nove akademske godine, koja je najavljena za ponedjeljak, 12. oktobar.

S početkom septembra, počela je nastava za 40.000 učenika u stotinu osnovnih i srednjih škola na području Zeničko-dobojskog kantona.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane u saradnji sa Kriznim štabom pripremio je za sve učesnike u obrazovnom procesu epidemiološke kriterije i za sada, model kombinovane, direktne i online nastave, pokazao se kao najbolji, s najvećim učinkom u datoj situaciji, a i najmanjim rizikom za djecu, nastavnike i roditelje.

U prostorima gdje se nastava izvodi redovno pooštrene su higijenske mjere. Na novi metod izvođenja nastave, školstvo se pripremilo relativno dobro, ocijenio je član Kriznog zdravstvenog štaba, dr. Ednan Drljević.

„Ja sam u više navrata insistirao na tome da se prosvjetni radnici moraju što češće testirati, jer oni komuniciraju sa velikim brojem djece. Kada bi nastavnici bili pozitivni, oni bi mogli biti superširitelji koronavirusa među djecom, što svakako ne želimo“, ističe dr. Drljević.

Drljević preporučuje uvođenje mogućnosti da roditelji za svoju djecu biraju model izvođenja nastave, kako bi se dio odgovornosti za sigurnost učenika prenijela i na njih. Podsjeća, da će uskoro nastupiti sezona gripe, što bi situaciju i u školstvu moglo dodatno usložniti.

Na zeničkim fakultetima, od proglašenja pandemije koronavirusa, nastava se održava online, izuzev praktičnih vježbi i predavanja koja nije moguće izvoditi na daljinu. Otklonjeni su povremeni nesporazumi, koji su proizveli i određene probleme u komunikaciji između nastavnika i studenata, zaključeno je nakon jučer održane vanredne sjednice Senata.

„Nastojaće se izbjeći stvari koje su ocijenjene kao problematične, poput primjene različitih platformi, nedovoljnog poznavanja procedura rada u online nastavi, zbog čega je bilo određenih opravdanih primjedbi studenata u prošlom semestru. Nastojat ćemo da u ovom semestru, pošto sada imamo više vremena za pripremu, otklonimo sve probleme u odvijanju online nastave i naravno, da omogućimo redovno odvijanje nastave tamo gdje ona nije moguća online“, kaže prorektor za nastavu, prof. Enes Hašić.

Nastava za sve studente svih godina studija na fakultetima Univerziteta u Zenici počinje 12. okrobra i u prvom semestru traje do 1. marta.

Sve konkretnije informacije bit će studentima dostupne na web stranicama matičnih fakulteta, uključujući i planove rada koji će biti doneseni iduće sedmice, dodaje Hašić.

Senat Univerziteta u Zenici jučer je odlučio i da tradicionalna promocija diplomanata zeničkih fakulteta, koja se organizuje tradicionalno krajem okrobra, ovoga puta neće biti održana. Neće biti ni svečanih sjednica, a diplome završenim studentima bit e uručene na matičnim fakultetima, u periodu od 19. do 24. oktobra.

 

Sanja Stević