Dr. Adnan Jupić: “Epidemiološka situacija u ZDK se pogoršava, ali zdravstveni sistem u stanju je odgovoriti svim izazovima”

FOTO: Zenicainfo.ba

“Epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu se pogoršava, ali zdravstveni sistem u stanju je odgovoriti svim izazovima”, izjavio je nakon sjednice Kriznog zdravstvenog štaba, ministar zdravstva ZDK, dr. Adnan Jupić.

On je dodao da, uprkos činjenici da je šest anesteziologa u Kantonalnoj bolnici izbačeno iz stroja, za sada nema potrebe tražiti pomoć drugih centara.

“Solidarnost drugih anesteziologa je na djelu, preuzimaju se obaveze kolega koji nisu u radnoj obavezi, ali s obzirom da je ovaj kadar vezan za mnoge funkcije bolnice, morali smo ukinuti hladni operativni program“, kazao je Jupić.
Istakao je da pacijenti neće trpiti ukoliko bude potrebe za hitnim medicinskim intervencijama.

Jupić ocjenjuje da funkcija Kantonalne bolnice, zbog ove situacije, još zadugo neće biti onakva kakva je bila. Dodao je da su svi anesteziolozi stabilnog zdravstvenog stanja i da se svi liječe kod kuće.

Protekle dvije sedmice je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije i u Zeničko-dobojskom kantonu, ali ne dramatično.

„Porast broja oboljelih se bilježi od proglašenja pandemije, stalno smo u aktivnoj fazi, ali nismo imali enormnih skokova“, kaže ministar zdravstva ZDK, dr. Adnan Jupić.

Sanja Stević