Korona-presjek prve dvije sedmice septembra: Situacija poprilično stabilna

FOTO: klix.ba
Prema zvaničnim podacima Ministarstva civilnih poslova, početkom septembra bilježimo ukupno 20.234 pozitivnih na koronavirus i 620 umrlih. Danas imamo 23.929 pozitivnih i 725 umrlih.

Jednostavna matematika nam govori da smo u prvih 15 dana septembra imali 3.695 novih slučajeva koronavirusa. Sličan porast broja novozaraženih je bio i u prve dvije sedmice augusta, dok smo u druge dvije sedmice augusta bilježili veći broj novozaraženih (4.429) nego u proteklim sedmicama septembra.

Dnevno je od početka septembra u Bosni i Hercegovini bilo od 250 do nešto više od 300 novih slučajeva, s izuzetkom vikenda, kada je broj testiranih manji, a samim tim i novozaraženih.

“U Federaciji Bosne i Hercegovine je dosta stabilnija situacija, smiruje se u Kantonu Sarajevo i u Tuzlanskom kantonu, međutim trenutno je najgore u Hercegovačko-neretvanskom i Zapadno-hercegovačkom kantonu”, kazao je Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva.

Brojevi u ovim kantonima govore da situacija jeste pogoršana, a u HNK imamo svakodnevno u prosjeku 50 novih slučajeva, što je ranije bilo dosta manje. Čerkez poziva stanovnike ova dva kantona da posebno obrate pažnju na pridržavanje mjera jer su, kako kaže, bolnički kapaciteti ograničeni.

Testiranje

Dnevni broj novozaraženih osoba koronavirusom ne varira u velikoj mjeri kao što je to bilo početkom augusta kada smo u nekoliko navrata imali maksimalne brojeve novozaraženih koji su išli preko 400, a zatim bi naglo padali na više od 200 novozaraženih.

Razloga za to može biti više, poput sistematski efikasnijeg testiranja ili analiziranja većeg broja uzoraka nego ranije.

Za razliku od jula, kada smo imali u prosjeku 1.500 testiranja dnevno, prosjek u septembru je nešto manje od 2.000. U prvih 15 dana septembra je urađeno otprilike 5.000 testova više nego u prve dvije sedmice augusta, dok je broj novozaraženih u tom periodu skoro isti.

Preminuli

Broj preminulih osoba koje su bile pozitivne na koronavirus bi mogao biti dobra indikacija epidemiološke situacije u državi. Kada posmatramo letalitet, on se tokom septembra nije značajno mijenjao – varira oko 3 posto, što je manje od svjetskog procenta smrtnosti. Međutim, procenat je nešto veći u odnosu na prvu polovinu augusta.

Za razliku od juna i jula, kada je procenat smrtnosti bio 6,1 i 4,8, može se konstatovati da je situacija u tom pogledu znatno bolja.

Treba napomenuti i da postotak smrtnosti ne podrazumijeva postotak umrlih od cjelokupne populacije u BiH, nego postotak umrlih od ukupnog broja zaraženih koronavirusom.

Goran Čerkez poručuje da je trenutna situacija očekivana s obzirom na to da je, prema njegovim riječima, u proteklom periodu kršenje mjera bilo učestalo. Kao primjer i problem navodi nenošenje zaštitnih maski, organizovanje svadbenih veselja i povratke s godišnjih odmora.

Taj period organizovanja svadbi i godišnjih odmora je donekle iza nas, poručuje on, međutim suočavamo se s novim izazovom u septembru, a to je školska godina i jesen. Zbog toga još jednom moli građane da se strogo pridržavaju mjera Zavoda za javno zdravstvo FBiH i preporuka kriznih štabova.