FBiH: U protekla 24 sata 183 nova slučaja COVID-19, oporavilo se 177 pacijenata

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h) u Federaciji BiH testiran je 1.161 uzorak, od kojih je 183 pozitivnih na COVID-19.

Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Bosansko-podrinjskom, Posavskom i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testirano 90.712 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 7.700 osoba. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH se oporavilo 3.959 pacijenata, 177 pacijenata oporavilo se u protekla 24 sata. Trenutno je aktivno 3.559 slučajeva-oboljelih od COVID-19.

Do sada su zabilježena 182 smrtna slučaja, u posljednja 24 sata Zavodu za javno zdravstvo FBiH prijavljena su četiri smrtna slučaja, preminule su dvije žene iz Mostara i Bugojna, te dva muškarca iz Živinica i Konjica.

Stanovništvu na području Federacije BiH se zbog izrazito nepovoljne epidemiološke situacije preporučuje da izbjegavaju javna okupljanja i maksimalno ograniče svoja kretanja i kontakte sa drugim osobama, a u slučaju pojave nekih od simptoma respiratorne infekcije (povišena temperatura, kašalj, ili gubitak mirisa ili okusa), preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva  da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru kao i na otvorenom ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi od 25.07.2020. obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe, a kompletnu naredbu koja je na snazii Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ možete naći  OVDJE. Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći  NA OVOM LINKU.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.