Jupić: Uspješno smo riješili situaciju u ZDK, klinička slika oboljelih je blaža

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo na području Zeničko-dobojskog kantona u posljednja 24 sata testirane su 34 osobe od kojih su samo četiri pozitivne na korona virus.

Iz Kriznog štaba ZDK zadovoljni su trenutnom situacijom.

“Uspješno smo riješili situaciju u našem kantonu i siguran sam da će tako reagovati i naše kolege iz TK i KS. Ipak, ne smije se to shvatiti kao opuštanje i komotono ponašanje. Činjenica je da je klinička slika oboljelih blaža, to je iz više razloga. Jedan je zato što virus kruži duži vremenski period u našem okruženju i oslabio je, a tu je i povezanost s toplijim vremenom i klimatskim prilikama kada je naš imunitet nešto bolji nego na proljeće ili jesen”, rekao je predsjednik Kriznog štaba ZDK Adnan Jupić za N1.

Slučajevi koji se javljaju u ZDK, prema njegovim riječima, dovode se u vezu s ranijim popuštanjem mjera, a povezuju se i s gradovima van njihovog kantona. O pooštravanju mjera ne razmišljaju.

Na području ZDK je od početka epidemije registrovano 434 oboljelih od Covida-19, a trenutno je aktivno 166 slučajeva. Od posljedica virusa preminula je jedna osoba. (N1 Info)