Savjet stručnjaka: Mentalno zdravlje jednako je važno kao i fizičko, ne stvarajte iluziju neranjivosti

U skladu sa odlukom Kriznog štaba Federacije BiH, operativnog štaba Doma zdravlja, od ponedjeljka 23.03. ove godine, na raspolaganju su dva broja telefona i angažovano je šest psihologa koji će u narednom periodu biti na raspolaganju građanima Grada Zenica.

Taib Babić, psiholog Centra za mentalno zdravlje, pri Domu zdravlja Zenica, za naš program govorio je o uticaju trenutne pandemijske krize na mentalno zdravlje stanovništva.

„Sačuvati mentalno zdravlje i biti sabran, smiren, saburli i bez srkleta tokom ove pandemije korona virusa, važno je skoro jednako kao i pridržavati se uputa i savjeta Svjetske zdravstvene organizacije i lokalnih nadležnih institucija“ rekao je Taib Babić za naš program.

Napominje i kako ljudi stvaraju iluziju neranjivosti, te objašnjava zbog čega je to loše.

„Iluziju neranjivosti vidim i na ulicama, a vidite ih i vi. Osobe straije od 65 godina, pa i 70, hodaju neodgovorno. Djecu na ulicama povremeno vidimo. Iluzija neranjivosti znači da mislimo da se belaj dešava uvijek nekom drugom. Ko nam to garantuje? Stoga, ostanimo kod kuće!“ rekao je Babić.

Još jednom je podsjetio građane na brojeve telefona koji su na raspolaganju za psiho-socijalnu pomoć, na kojima je angažovano šest psihologa Centra za mentalno zdravlje.

„Dva telefona je stavio Dom zdravlja na raspolaganje od prošlog ponedjeljka: 062/939-410 i 062/939-795“ dodaje Babić. (A.N.)