Zavod za zaštitu spomenika BiH odobrio radove na tvrđavi Vranduk

Radovi na sanaciji i konzervaciji dijela obrušenog zida na južnom bedemu tvrđave Vranduk uskoro bi mogli da počnu. Muzej grada Zenice odabrao je izvođača radova.

Muzej grada Zenice prije godinu dana odabrao je izvođača radova na održavanju Vrandučke tvrđave ali smo se sa njegovim uvođenjem u posao suočili sa brojnim birokratskim problemima, kaže direktor Muzeja Adnadin Jašarević. Konačno, ovih dana Zavod za zaštitu spomenika odobrio je radove na tvrđavi.

„Odobrili su elaborat koji podrazumijeva ne samo „krpljenje rupe“nego i nešto opsežnije radove kako bismo prevenirali buduća obrušavanja u spornom području“.

Južni zid citadele tvrđave Vranduk problematičan je proteklih dvadesetak godina. Tri puta se urušavao. Muzej grada trenutno intenzivno radi na prikupljanju sredstava za sanacijske i konzervacijske radove.

„Već je resorno federalno ministarstvo odobrilo i uplatilo šest hiljada KM. Obećana nam je pomoć iz Grada i kantona a ja sam pripremio i predao projekte“.

Po neslužbenim procjenama Muzeja grada Zenice, radovi na sanaciji februarske štete na tvrđavi Vranduk mogli bi da iznose oko 20 hiljada maraka. Neće nam smetati, kaže Jašarević, ako budu i skuplji ukoliko se tokom konzervacije uoče neki do sada nepoznati problemi u konstrukciji. (Danko Travar)