Oštećenu tvrđavu u Vranduku posjetio i predstavnik Zavoda za zaštitu spomenika

Nakon obrušavanja dijela tvrđave i medijskih istupa direktora Muzeja grada Zenica, tvrđavu Vranduk posjetio je predstavnik Zavoda za zaštitu spomenika. Ono što je dogovoreno jeste da će uskoro uslijediti sanacioni radovi, te da za tako nešto dozvola Zavoda neće biti uslov.

Predstavnik Zavoda za zaštitu spomenika, kaže direktor Muzeja Grada Zenica Adnadin Jašarević, ujedno je obećao izmjene važećih odluka kako bi se postojeće procedure maksimalno pojednostavile.

„Sve u cilju kako bi oni koji neposredno štite spomenike, u ovom slučaju Grad Zenica i muzej, mogli upotrijebiti sredstva koja imaju da rade na održavanju nacionalnih spomenika. Dalje, što se tiče Zavoda, obećali su da će dopustiti radove na Vranduku i prvi koraci već su učinjeni“, kaže Adnadin Jašarević.

Što se tiče bezbjednosti, policija je u međuvremenu ogradila dio tvrđave Vranduk, ograničeno je kretanje, te postavljena upozorenja za lokalno stanovništvo. Prema procjeni direktora muzeja ne očekuje se novo obrušavanje, a svi sanacioni radovi trebali bi biti završeni do proljeća.

„Ostaje pitanje pojednostavljenja procedure, jer ono što je očigledno jeste da nadležne institucije nisu u mogućnosti na stručan i finansijski način brinuti o stotinama spomenika. Osim toga, iscrpljujuće je da sve uradite kako treba i prema preporukama Zavoda, obezbijedite novac, izvođače radova, a da vas zatim birokratski aparat vuče za nos 9 mjeseci“, mišljenja je Adnadin Jašarević, direktor Muzeja grada Zenica.
(Rešad Šabanović)