Za dvije godine prodato 29 parcela u Poslovnoj zoni Zenica 1

Tokom 2018. i 2019. godine prodano je 29 parcela u Poslovnoj zoni Zenica 1. Interes privrednika za investiranje ne jenjava, što najbolje potvrđuju podaci da je na posljednji javni konkurs za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta, koji je još otvoren, pristiglo već 10 ponuda.

Pomoćnica gradonačelnika za privredu i upravljanje razvoja, Amra Mehmedić, očekuje da će taj broj do završetka konkursa biti još veći.

„Ono što je važno naglasiti da, osim ove licitacije odnosno konkursa, u protekle 3 godine imamo trend povećanog interesa za kupovinu građevinskog zemljišta u Poslovnoj zoni Zenica 1. Jedan od razloga za povećan interes privrednika svakako je ulaganje u komunalnu infrastrukturu u Poslovnoj zoni Zenica 1. Tako je u protekle 3 godine uloženo više od 1.200,000 konvertibilnih maraka za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže i saobraćajnica. Od 2016. do 2018. godine zauzetost površine u Poslovnoj zoni se povećao sa 59 na 86 posto, a broj preduzeća sa 61 na 86, što je zaista ohrabrujuće“, kaže Amra Mehmedić.

Shodno tome povećan je i broj zaposlenih u Poslovnoj zoni Zenica 1, kojih je trenutno blizu 1.200. U gradskoj službi za privredu i upravljanje razvojem ističu da se ne zadovoljavaju ovim pokazateljima, ujedno najavljujući realizaciju niza projekata koji će za cilj imati daljnje unapređenje poslovnog ambijenta. (Rešad Šabanović)