Fatima Vojvodić: Finansijska blokada Grada Zenica

Obzirom da do danas nije usvojen Prijedlog Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu, Prijedlog Odluke o izvršavanju budžeta za 2020. godinu te Prijedlog Odluke o privremenom finansiranju za period 01.01.2020-31.03.2020. godine Grad Zenica se nalazi u finansijskoj blokadi, rekla je Fatima Vojvodić, v.d. pomoćnica gradonačelnika za finansije Grada Zenica.

U ovakvoj situaciji Grad, kao jedinica lokalne samouprave, nije u mogućnosti finansirati niti jedan posao, funkciju ili program iz svoje nadležnosti. Grad ne može sufinansirati niti jedno javno preduzeće, javnu ustanovu, ne može finansirati ni obaveze utvrđene zakonskim propisima, kao što su porezi i doprinosi na plate budžetskih korisnika, porez na dodatu vrijednost, odnosno, PDV, što bi uzrokovalo sankcije u vidu plaćanja zateznih kamata i novčanih kazni.

Grad ne može sufinansirati obaveze preuzete prema osnovu zaključenog sporazuma, niti jedan vid socijalne pomoći, pomoći organizacijama, udruženjima, pri tome misleći na boračka, udruženja iz oblasti poljoprivrede, sporta, kulture, nacionalna udruženja i vjerske institucije.

Grad putem svojih službi ne može obavljati poslove administrativno-tehničkog domena, te će građani biti uskraćeni za izdavanje svih matičnih izvoda ili bilo kakvih izvoda, a usljed nedostatka materijala za rad. Grad ne može realizovati ni namjenska sredstva doznačena od viših nivoa vlasti te će biti ugrožena realizacija značajnih kapitalnih projekata kao i privrednih i poljoprivrednih projekata.

“Onemogućeno je korištenje 130.000 KM obezbijeđenih ove godine iz budžeta FBiH namijenjenih za podsticaj biljne proizvodnje”, ističe Vojvodić.

“Neće se moći utrošiti ukupno 451.857,24 KM obezbjeđenih iz budžeta FBiH i Zeničko-dobojskog kantona u svrhe socijalne zaštite što podrazumijeva socijalne pomoći, pomoći za liječenje, stipendije, naknade za porodilje, dodatak za djecu, smještaj u drugu porodicu, pomoć boračkoj populaciji, pomoć za nabavku ortopedskih pomagala, alternativni smještaj, nabavku udžebenika, pomoć pri troškovima ukopa umrlih itd.”, kaže nam Fatima Vojvodić, v.d. pomoćnica gradonačelnika Grada Zenica. Sve navedeno potvrđuje da je Grad Zenica u finansijskoj blokadi.

Između ostalih i JU „Dom porodica“ usljed finansijske blokade Grada uskraćena je za 30% mjesečnog budžeta, koliko iznosi učešće Grada Zenica kao osnivača ustanove. Direktorica  Draženka Subašić, ističe da je njihov najveći problem obezbjeđenje nesmetanog rada  Gradske narodne kuhinje.

“Uz razumijevanje dobavljača, te njihov pristanak za odobrenje odgode plaćanja 60 dana, uspjeli smo obezbijediti potrebne namirnice za rad kuhinje i za mjesec februar, kaže direktorica Subašić, dodajući da se nada skorom rješenju trenutne situacije u gradu”, kazala je Subašić.

Draženka Subašić

Jedna od ugroženih kategorija populacije su i stara lica, kaže Kemal Efendić, direktor JU “Dom za stara lica“ Zenica, ističući da je ugrožen, između svih ostalih, rad i ove javne ustanove.

“Obzirom da smo u ovoj situaciji, od Grada Zenica uskraćeni za određena finansijska sredstva na mjesečnom nivou kvalitet života korisnika naših usluga će biti ugrožen”, istakao je Efendić.

Kemal Efendić

Podsjećamo, predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenica, Diana Bešić, uputila je sekretarki Gradskog vijeća zahtjev da pripremi pozive za sjednicu, a gradonačelniku zahtjev da dostavi potrebne materijale.

Sjednica je zakazana za ponedjeljak 10. februara, a iz dnevnog reda je izdvojeno:

Prijedlog Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu,
Prijedlog Odluke o izvršavanju budžeta za 2020. godinu
Prijedlog Odluke o privremenom finansiranju za period 01.01.2020-31.03.2020. godine.
(Zijada Ramić)