Dvjestota izvedba “Ćorkana” na Starom mostu u Mostaru

Poznati zenički i bosanskohercegovački glumac Haris Burina, planira da ove godine u Mostaru po dvjestoti put izvede svoju monodramu „Ćorkan“.

Premijera je bila u Zenici prije devet godina i od tada je Burina ovaj komad, rađen po tekstu Ive Andrića, igrao širom Bosne i Hercegovine, zemljama regiona i Evrope.

Dvije stotina puta nije lako izvesti ni ansambl predstavu. Monodrama je najteža glumačka forma, kaže Haris Burina jer ona zahtijeva punu kontrolu vas kao glumca uz uvjerljiv prenos emocija ka publici.

“Premijera „Ćorkana“ bila je u Zenici 21. januara 2011 godine i poklonio sam je svojoj supruzi i svom gradu. Želja od koje ne misli odustati je da dvjestota izvedba bude na Starom mostu u Mostaru”, ističe Burina.

Zbog toga sam užasno uzbuđen i osjećam se odgovoran. Neko ko se usudi da igra na mostu takav tekst, dok huči Neretva i dok je taj most više nego što sam jeste, onda je to za mene golemo. Time i ovu priču koja je počela iz Zenice dovodim do Mostara“, kaže Haris Burina.

Za „Ćorkana“ Haris Burina kaže da je njegova najdraža uloga, a uloga je imao jako mnogo.

Ja Ćorkana kao takvog potpisujem. S druge strane, drago mi je da je to pozorište jer je pozorište naš glumački fundament. Glumac postane poznat po televiziji i filmu, što takođe nije lak medij ,ali je pozorište suština, onaj skriveni trenutak u kojem ne znate šta će se desiti u interakciji sa publikom ma koliko bili uvježbani i sigurni i zato je to toliko uzbuđujuće“, napominje popularni glumac.

“Svaku predstavu igram kao prvu po radosti i kao zadnju po učinku”, kaže nam Haris Burina. Datum izvedbe svog jubilarnog mostarskog „Ćorkana“ još uvijek ne može precizirati ali njegova je želja da to bude u maju. (Danko Travar)