Održana prezentacija i edukacija o proizvodnji krastavaca kornišona u 2020. godini

Danas je, u Velikoj Sali Grada Zenica, upriličena prezentacija i edukacija o proizvodnji krastavca kornišona u 2020. godini na području našeg grada.

Spomenutu prezentaciju, pred nezavidnim brojem zainteresovanih građana, održali su predstavnici firme Carl Kuehne iz Kozarske Dubice.

Firma Carl Kuehne već treću sezonu, na području Srednje Bosne, organizuje programe proizvodnje i otkupa povrtlarskih kultura. U prve dvije sezone najviše smo se bavili proizvodnjom i otkupom zelene paprike ‘jalapeno’, dok smo se ove godine odlučili preorjentisati na krastavac kornišon. Upravo izuzetno dobra zainteresovanost proizvođa za paprikom ‘jalapeno’, a čija se ugovorena proizvodnja prostirala na više od 20 hektara federalnog zemljišta, motivisala nas je da se preusmjerimo i na druge kulture“, poručio je za portal Zenicainfo.ba dipl. ing. poljoprivrede, Elmir Čeliković.

Otkupna cijena prve klase krastavca kornišona ove godine će iznositi 1,55 KM, druge klase 0,50 KM, dok će treća klasa iznositi petnaest feninga.

Spomenuta firma poljoprivrednicima nudi i određene povlastice, u vidu zaduženja kompletnog repromaterijala. Na taj način svim zainteresovanim licima kompletan sistem za navodnjavanje, mineralno đubrivo i pesticidi će, od sada, biti dostupniji. (Lamija Pojskić)