BiH ove godine dobija zakon o zabrani negiranja počinjenog genocida?

Na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović, delegat SDP-a u Klubu Bošnjaka interesirao se u vezi donošenja zakona o zabrani negiranja genocida.

S obzirom da nije bilo Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg Vijeća ministara odgovora nije bilo, ali Bećirović insistira na odgovoru, kako bi se znali daljnji koraci.

„Mene zanima šta su konkretno preduzeli s ciljem donošenja zakona o zabrani negiranja počinjenog genocida. Mislim da u ovoj godini kada je obilježavanje 25. godišnjice od počinjenog genocida definitivno moramo donijeti taj zakon. Želim da vidim imamo li kapaciteta da usvojimo zakon u Parlamentu BiH. Ako nije moguće usvojiti ovaj zakon u Parlamentu BiH ima i drugi način propisan Dejtonskim mirovnim sporazumom“, kazao je Bećirović.

Podsjećamo, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko najavio je da će BiH ove godine imati zakon o zabrani negiranja genocida, ocijenivši da je priznanje genocida civilizacijska norma.
BiH bi mogla dobiti zakon o zabrani negiranja genocida u slučaju da visoki predstavnik odluči da ga nametne.

Preciznije, visoki predstavnik, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu i bonskim ovlaštenjima, ratifikovanim u Vijeću sigurnosti UN-a, može donijeti odluku kojom se donosi zakon o zabrani negiranja genocida. Time bi takav zakon postao važeći u BiH, odnosno stupio bi na snagu osam dana nakon objavljivanja u “Službenom glasniku BiH”.
Izvor: Patria