Savjeti i upozorenja zeničkih ljekara o zagađenju

Tokom zimskog perioda Bosna i Hercegovina se guši u smogu. Zdravlje je ugroženo svim građanima, a ljekari posebno upozoravaju i pozivaju na oprez djecu, trudnice i starije osobe.

U Službi za zdravstvenu zaštitu predškolske djece Doma zdravlja Zenica ističu da je uobičajeno tokom zimskih mjeseci da je povećan priliv pacijenata sa respiratornim oboljenjima kojoj su uzročnici aerozagađenje ali i virusi. Djeca tokom zimskog perioda češće borave u zatvorenim prostorijama i ako su u kolektivu brže se i razbole, podsjećaju ljekari.

“Moram napomenuti da je kod nas uobičajeno da dijete koje ima blaže virusno oboljenje ne izoluje se iz kolektiva vrtića te se virus proširi i tako dobijemo puno više bolesne djece”, podsjeća prim. dr. Jasminka Durmišević, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu predškolske djece Doma zdravlja Zenica.

Podaci pokazuju da građani BiH udišu najzagađeniji zrak u Evropi, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2012. godine, zagađenje u BiH može izazvati više od 3.500 preuranjenih smrtnih slučajeva godišnje. I naša sagovrnica se slaže da zrak koji udišemo ostavlja dugotrajne posljedice po naše zdravlje.

“Aerozagađenje može djelovati u aktunoj fazi povećavajući iritabilnost. Međutim, imamo i drugu komponentu i to onu hroničnog djelovanja koje će se ispoljiti nakon dugog niza godina. Ono što savjetujem svim roditeljima jeste da bolesno dijete ne vodite u kolektiv. Što češće odnosno kad možete vodite djecu na čist zrak i ne vodite ih po igraonicama, kafićima i tržnim centrima i ono neizostavno je raznolika ishrana te redovna vakcinacija”, dodala je na kraju doktorica Durmišević. (Belinda Dorić)