Etno grupa “Trag” održala novogodišnji koncert u Zenici

Svojevrstan uvod u obilježavanje pravoslavnog Božića je večerašnji koncert etno grupe “Trag” iz Banja Luke, održan u prostoru Sokolane. Predstavljali su Banjaluku, ali i srpsku pjesmu i tradiciju na svim kontinentima.

“Ovaj, drugi po redu, novogodišnji koncert, poklon je sugrađanima za pravoslavni Božić. Na ovaj način ćemo blagdane koji slijede proslaviti sa Zeničankama i Zeničanima koji s nama dijele radost i veselje”, rekao je Boško Jefić, ispred SPKD Prosvjete, koja je domaćin večerasnjeg koncerta.

Svojim interpretacijama na najbolji mogući način su predstavljali tradicionalne vrijednosti, a publika širom svijeta uvijek ih je dočekivala raširenih ruku. U moru šunda, iskrivljenih vrijednosti i muzike bez ikakvog kvaliteta, etno grupa Trag je ostala dosljedna na svom putu, istrajala u svom naumu, a kvalitetom i posebnošću našli su svoje „mjesto zvijezdama“.

“Dolazimo iz Banja Luke i njegujemo tradicionalne i narodne pjesme, posebno one pomalo zaboravljene u BiH, Crnoj Gori, Makedoniji, Srbiji i slično, te im dajemo nešto modernije ruho. Večerašnji repertoar obuhvata naša dva studijska albuma”, rekla je Valentina Miletić Kovačić, ispred etno grupe Trag.

Televizija Zenica tokom zimskog festivala „Zenica Adventure“ nastavlja praksu dostojanstvenog praćenja i obilježavanja vjerskih praznika. Nakon katoličkog Božića, spremni smo da u punom obimu budemo uz programe, religijske i svjetovne, u čijem će znaku proteći i pravoslavni Božić. (Ajna Nikontović)
Foto: Taib Bajramović