Dan srednjoškolaca u Zenici obilježen parolom “Tri glave, jedan um”

Danas su u Zenici defileom, od ulice Maršala Tita do Trga Alije Izetbegovića, zenički srednjoškolci obilježili Dan srednjoškolaca, uz parolu „Tri glave, jedan um“, a s ciljem da istaknu ovogodišnju temu za ovaj dan, a to je različitost.

Dan srednjoškolaca se zvanično obilježava 17. novembra, u znak sjećanja na studentske proteste koji su održani u Pragu 17.11.1939. godine, gdje su studenti protestovali protiv nacističke okupacije, te su streljani bez prethodnog suđenja.

„Tema ovogodišnjeg Dana srednjoškolaca ZDK je upravo različitost. Rukavice koje danas nosimo su u tri različite boje, a označavaju različitost u BiH, imamo tri naroda i tri vjere. Ovim danom mi smo željeli dokazati da sva ta različitost je ustvari ista. Upravo transparent „Tri glave, jedan um“ govori o tome. Osim toga, želimo da poboljšamo stanje srednjoškolaca i dokažemo da mi zauzimamo bitno mjesto u društvu, te da mi možemo dovesti do značajnih promjena“, za naš portal rekla je Elma Hasanspahić, predsjednica vijeća učenika Ekonomske škole.

Organizator današnjeg defilea je Mreža savjeta vijeća učenika ZDK. (Ajna Nikontović)