Otvoren prvi startup studio u regionu

Poduzetnici i poduzetnice na jednom mjestu dobili prostor za rad, mentorsku i podršku stručnih timova, te su istovremeno otvorene mogućnosti i opcije finansiranja prototipa i investicija za pokretanje biznisa.

Prvi Startup studio osigurava izuzetnu priliku mladim i kreativnim ljudima da svojim idejama i postignućima doprinesu poboljšanju socio-ekonomskih prilika u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici Fondacije Mozaik su danas u prisustvu zvanica i partnera svečano otvorili vrata prvog Startup studija u regionu. Naime, Startup studio je svjetski prepoznat koncept podrške poduzetništvu koji se primjenjuje u 65 država svijeta. Pored prostora za rad, poduzetnicama i poduzetnicima Startup studio nudi stalne mentore, pravnu i računovodstvenu službu, fondove za testiranje prototipa, ekspresan investicijski fond, kao i pristup velikom broju partnera iz javnog, privatnog i nevladinog sektora. Glavni partneri Lonac startup studija su Švedska agencija za međunarodni razvoj, kompanija Philip Morris International i Općina Centar Sarajevo.

Direktor Fondacije Mozaik, g. Zoran Puljić  pobjasnio je da će u BiH Studio poslovati pod nazivom Lonac startup studio , čime Fondacija Mozaik želi naglasiti da je inicijativa dio rastuće regionalne online zajednice za aktivizam i poduzetništvo lonac.pro. „Fondacija Mozaik će kroz Studio nuditi mladima nuditi mnogo više od samog fizičkog prostora za rad – bit će to biti prostor u kome će se razmjenjivati znanja između iskusnih praktičara i početnika u poduzetništvu i zajedno graditi kvalitetne biznis ideje.  Mozaik će  ideje sa jakom društvenom komponentom dalje podržati vlastitim i partnerskim fondovima za testiranje prototipa i za investiranje u startup-ove. Više informacija i detalji na www.lonac.ba. “

Predstavnik partnera koji je omogućio otvaranje Startup studia, Generalni direktor Philip Morris International za BiH i CG g. Srđan Lazović istakao je: „PMI ulaže značajna sredstva u inovacije i razvoj unutar svoje kompanije, jer prepoznaje da je to jedini ključ uspjeha, zato uvijek ima sluha i otvoren je za pružanje podrške inovacijama koje olakšavaju ljudima da žive i djeluju u svijetu koji se stalno mijenja. Vjerujemo da sa startup-ima dijelimo istu viziju: biti inovativan, vratiti opipljivu vrijednost zajednici u kojoj djelujemo i unijeti pozitivnu promjenu u svijetu. Lonac startup studio je upravo takvo mjesto, koje omogućuje mladima ne samo prostor u kojem mogu raditi, nego i podršku u njihovim naporima, i razmjenu iskustava sa drugim startupima, u BiH i vani.“  

  1. Torgny Svenungsson, zamjenik šefa misije Švedske razvojne agencije SIDA je naveo da je Ambasada Švedske ušla u partnerstvo sa Fondacijom Mozaik kako bi se mladima omogućio veći broj kvalitetnih prilika za ostvarivanje punog potencijala i ostanak u BiH. „Otvaranjem ovog prostora danas otvaramo mogućnost mladima da izgrade svoje karijere kao poduzetnice i poduzetnici, a kroz učenje i rad sa kvalitetnim domaćim i stranim mentorima. Naglasak bih ipak stavio na domaće mentore jer oni mogu bolje pomoći mladima navigirati lavirinte domaćeg kompleksnog poslovnog okruženja. Kroz Lonac startup studio, a i kroz naš širi zajednički projekat „Lonac – kolektivni impakt za mlade“, nastojimo olakšati početne korake u poduzetništvu. Nadamo se da će BiH institucije podržati ovaj projekat.“

Povodom ceremonije otvaranja, upriličena je panel diskusija na temu „Inovacije i sistemska podrška startup-ima mladih“,  a na kojoj su govorili partneri Fondacije Mozaik na ovom jedinstvenom projektu:

  1. Zamjenik šefa misije Švedske razvojne agencije SIDA, G. Torgny Svenungsson,
  2. Načelnik Općine Centar, prof. dr. Nedžad Ajnadžić
  3. Generalni direktor Philip Morris International za BiH i CG g. Srđan Lazović
  4. OsnivačForeign Relations Council-a BiH, g. Amer Bukvić
  5. Domaćin panel diskusije, direktor Fondacije Mozaik, g. Zoran Puljić

Pored njih, događaju su prisustvovali predstavnici i predstavnice javnog, poslovnog i nevladinog sektora, te prijateljice i prijatelji Fondacije Mozaik.