Gradska uprava Zenica i ove godine obilježava “Socijalni dan”

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović upriličio je danas prijem za deset zeničkih srednjoškolaca.

Povod je obilježavanje “Socijalnog dana”, koji realizuje Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini.

Radi se o projektu čiji je cilj da srednjoškolci svoje teoretsko znanje praktično primjene jedan radni dan u javnoj upravi ili privatnom sektoru.

Novac zarađen u sklopu Socijalnog dana bit će doniran za finansiranje projekata za mlade širom BiH.

Gradonačelnik Fuad Kasumović poželio je učenicima dobrodošlicu i ukratko se osvrnuo na ključne promjene koje su se dogodile u gradu Zenica, u posljednje tri godine.

Poboljšanje poslovnog ambijenta i otvaranje grada u privrednom smislu, stabilizovanje budžeta te unapređenje kulturnog i društvenog života u Zenici su samo neke od promjena, koje je gradonačelnik Kasumović istakao.

Izdvojio je i kako se sada više sredstava usmjerava na podršku aktivnim udruženjima, mladima i djeci.

Ukinuli smo finansiranje političkih stranaka. Ta sredstva već treću godinu usmjeravamo za kupovinu udžbenika našim prvačićima. Nažalost zatekao sam prezadužen Grad i nismo mogli pokrenuti velike investicije. Problem je što Grad Zenica nije imao ni jedan pripremljen projekat. Međutim, racionalnim trošenjem i upravljanjem gradskim budžetom, vratili smo više od 20 miliona KM duga. Finansijsko stanje Grada je puno bolje i možemo planirati realizaciju značajnih projekata“, kazao je gradonačelnik.

Najavio je i skoro otvaranje Centra za mlade u Zenici, koji će biti svojevrsno centralno mjesto za okupljanje svih mladih osoba u Zenici.

Učenici su imali priliku da gradonačelniku Kasumoviću postave pitanja o funkcionisanju gradske uprave, kao i predložiti ideje za poboljšanje statusa mladih.

Morate učiti svaki dan i biti najbolji u onome za što se opredijelite. Ljudi će vas cijeniti samo po znanju i stručnosti, a ne po tome iz koje ste političke stranke. Uvijek savjesno i odgovorno radite svoj posao“, poručio je učenicima gradonačelnik Fuad Kasumović.

Srednjoškolci iz Prve gimnazije u Zenici, Medicinske škole, Katoličkog školskog centra Sveti Pavao te Međunarodne srednje škole Zenica svoje su školske klupe zamijenili radnim stolovima u gradskim službama, gdje će se upoznati s nadležnostima, organizacijom i načinom rada jedinice lokalne samouprave.