“Oktobar-mjesec knjige”: Održan seminar posvećen bibliografiji u BiH

U Gradskoj  biblioteci u Zenici, u okviru manifestacije „Oktobar mjesec knijige“ danas je održan seminar posvećen bh. bibliografiji, o čemu su govorili doktor bibliografije Enes Kujundžić, inače profesor zeničkog Univerziteta u penziji, zatim Dženana Tuzlak iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, i Hedija Jusić iz Grdaske biblioteke u Zenici.

Teme ovog skupa bile su: stara i vrijedna knjiga, pogled na bh. bibliografiju, te bibliografija Zavičajne zbirke Gradske bibbliotetke u Zenici.

„Nacionalna bibliografija već se 66 godina izrađuje i izdaje u Nacionalno univerzitetskoj biblioteci BiH, jer je odmah po osnivanju 1945. godine tadašnja Narodna vlada odredila ovu Biblioteku kao centralnu ustanovu koja je dužna da izrađuje nacionalnu bibliografiju, a ona je važan izvor informacija, što joj je i osnovna zadaća, ali i afirmiše naučno-istraživački rad i kulturu, doprinosi razmjeni informacija na nacionalnom i međunarodnom nivou“, navodi Dženana Tuzlak, šef Odjela bibiliografije Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

„Bibliografija je najočitiji indikator rasta znanja u jednom društvu, a afirmacija bibliografije kao stručne i publicističke djelatnosti je nužna, posebno u nastojanjima da se malo više uozbilji naš obrazovni sistem, a osim toga što je duža bibliografija –  to znači da neko ima toga da ponudi javnosti u nekim područjima ljudskog znanja i iskustva“, istakao je ovom prilikom doktor bibliografije Enes Kujundžić, profesor zeničkog Univerziteta u penziji.(Vesna Jovanović)