“Život poslije raka”: Zlatni septembar obilježen i u Zenici

Nakon nekoliko gradova u BiH i Zenica je danas obilježila Zlatni septembar – mjesec podizanja svijesti o dječijem raku pod sloganom „ Život poslije raka“ i „Borba se nastavlja“. Na Trgu Alije Izetbegovića volonteri Udruženja Srce za djecu družili su se sa građanima Zenice.

U Bosni i Hercegovini svake godine oboli oko 100 mališana, a najučestalije dijagnoze su akutna leukemija, maligni limfomi, te tumori kostiju i mozga. Od početka mjeseca Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ počelo je sa kampanjom zlatni septembar – mjesec podizanja svijesti o dječijem raku pod sloganom „Život poslije raka“ i „Borba se nastvalja“.
23-godišnji Fuad Halilović, volonter ovog Udruženja i sam je bio suočen sa ovom opakom bolešću i sada kao izliječen želi pomoći svim mališanima u BiH.

“Cilj Zlatnog septembra jeste podizanje svijesti o svim aspektima borbe sa dječijim rakom, kako u periodu boravka u bolnici, tako i u periodu povratka u matičnu sredinu nakon liječenja. Želimo da se o ovoj bolesti priča i da se o njoj što više zna jer mi, izliječena djeca smo dokaz da je rak izlječiv”, kazao je Halilović.

Desetak gradova su se tokom septembra priključili podizanju svijesti o dječijem raku, osvjetljenjem svojih znamenitosti u zlatnu boju i projekcijom filma „Velika bijela kuća“ koja donosi priče oboljelih i izliječenih mališana u našoj zemlji.

I zeničkoj publici će biti predstavljen ovaj film, i to večeras u 19 sati i 30 minuta u Bosanskom narodnom pozorištu. (Belinda Dorić)