I pored prevelikih cijena kvadrata, sve veća potražnja za stanovima u centru grada

Potražnja za stanovima, kućama, zemljištem i drugim oblicima nekretnina u našem gradu svakim danom je sve veća i veća.

S povećanjem potencijalnih objekata na tržištu, povećava se i sama cijena kvadrata. No, za koje stambene objekte se Zeničani najčešće odlučuju, provjerili smo s agentima za promet nekretninama.

Najveće interesovanje, i to pretežno osobe mlađe životne dobi, pokazuju za stanovima u samom centru grada, čije cijene variraju od 1200 do 1800 KM po metru kvadratnom. Istovremeno, raste i zainteresovanost klijenata za kupovinom kuća. U tom smislu, najtraženije lokacije su Lukovo Polje i Perin Han, gdje cijene kvadrata dosežu visinu i do 2200 KM“, poručuje za portal Zenicainfo.ba Emir Redžić, agent za promet nekretninama.
Prema Redžićevim riječima, lokacija nekretnine, spratnost i funkcionalnost stambenog objekta igraju presudnu ulogu u određivanju cijena kvadrata. No, pojedini građani Zenice nisu zadovoljni trenutnim cijenama.

Za, ionako nizak životni standard, spomenute cijene kvadrata stanova su iznimno visoke. No, ko voli nek’ izvoli“, poručuju za naš portal.

A oni koji se i odluče na samu kupovinu, finansiranje iste najčešće osiguravaju putem kreditnih sredstava, zbog sve povoljnijih kamatnih stopa.

80% nekretnina koje su trenutno na tržištu, dodaje Redžić, prodaje se ili kupuje posredstvom raznih agencija. Ipak, ni s ovom tvrdnjom pojedini sugrađani nisu saglasni ističući da bi se prometom nekretnina bavili sami, mimo plaćanja usluga agencijama za nekretnine.

U svakom slučaju, uslijed spomenute povećane potražnje za kvadratom nekretnine, i građevinski radnici, ali i investitori zadovoljno trljaju ruke. (Lamija Pojskić)