Mreža III: 14 uhapšenih, za dva lica se još uvijek traga

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su u proteklom periodu, pod nadzorom i u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, u okviru operativne akcije kodnog naziva “MREŽA III”,  poduzimali operativno-taktičke i istražne mjere i radnje, usmjerene na lišenje slobode i procesuiranje lica koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” iz člana 238. Krivičnog zakona FBiH i “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija” iz člana 371. Krivičnog zakona FBiH.

U nastavku ove operativne akcije, danas, 25.09.2019.godine, u ranim jutarnjim satima, od strane policijskih timova su započeti istovremeni pretresi na dvadeset jednoj lokaciji na području Zenice.
Pretresi objekata i lica na navedenim lokacijama su vršeni s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku, kao i lociranja i lišenja slobode lica koja su meta akcije, a koja se sumnjiče za izvršenje navedenih krivičnih djela. Nadalje, tokom provođenja operativne akcije “MREŽA III”, zadokumentovani su i bit će dostavljeni Tužilaštvu izvještaji protiv sedamnaest lica zbog počinjenih krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga.

Prema operativnim saznanjima, prikupljenim tokom zavedene akcije, lica koja su meta ove akcije su u periodu od januara do septembra 2019. godine, na području Grada Zenica, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi nabavljala, prometovala i vršila prodaju opojnih droga krajnjim konzumentima.

Na lokacijama na kojim su vršeni pretresi 14 lica je stavljeno pod kontrolu i lišeno slobode, za 2 lica se traga i radi se na njihovom lociranju a radi se o licima: K.Š., rođen 1974. godine i D.A., rođen 1976. godine, oba lica iz Zenice, dok je jednom licu već u sprovedenoj istrazi određena mjera pritvora zbog posjedovanja i prometovanja veće količine opojne droge a radi se o licu B.S.

U današnjoj akciji lišeni su slobode:

 1. D.S., rođen 1973. godine, iz Zenice,
 2. J.I., rođen 1971. godine, iz Zenice,
 3. H.U., rođen 1974. godine, iz Zenice,
 4. B.N., 1985. godine, iz Zenice,
 5. I.M., rođen 1967. godine, iz Zenice,
 6. D.S.,  rođen 1975. godine, iz Zenice,
 7. Č.V., rođen 1984. godine, iz Zenice,
 8. A.H., rođen 1984. godine, iz Zenice,
 9. M.S., rođen 1973. godine, iz Zenice,
 10. D.K., rođen 1994. godine, iz Zenice,
 11. N.D., rođena 1985. godine, iz Zenice,
 12. M.A., rođen 1967. godine, iz Zenice,
 13. R.N., rođena 1969. godine, iz Zenice i
 14. V.I., rođen 1982. godine, iz Zenice.

Nakon lišenja slobode nad licima je u službenim prostorijama Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona zavedena kriminalistička obrada, nakon čega će, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, biti predata na nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.
Izvršenim pretresima pronađena je i oduzeta određena količina opojne droge (marihuana i amfetamin sulfat, poznat kao speed), namjenjene za uličnu prodaju, koja će biti predmet potrebnih vještačenja i mjerenja, veći broj mobilnih telefonskih aparata, digitalne vage za precizna mjerenja, 2 ručne bombe, 2 pištolja, 1 gasni pištolj, veća količina municije, kao i drugi nedozvoljeni predmeti koji će biti korišteni kao dokazni materijal u daljnjem postupku.

Aktivnosti u okviru akcije “MREŽA III” su poduzimane pod nadzorom i u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, te se postupalo po naredbama Općinskog suda u Zenici.