Nema dogovora za rudnike: Slijedi generalni štrajk

Oko 600 rudara iz Zenice i Breze, okupili su se danas u Sarajevu, ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, na protestima povodom velikih problema koji su zadesili rudare.

Predstavnici Sindikata rudara, održali su sastanak sa predstavnicima Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, i nisu uspjeli postići dogovor.

“Danas smo svi Zenica i Breza, i došli smo da kažemo svoje poruke. Bezuslovna mogućnost primjene kolektivnog ugovora u Zenici i Brezi. Ne bude li rješenja, mi najavljujemo generalni štrajk u svim rudnicima u Federaciji BiH, a do kraja mjeseca će nas biti par hiljada ovdje”, poručio je Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika FBiH.
“Nikakav dogovor nismo postigli. Mi ćemo nastaviti s našom borbom. Za 13. septembar najavljujemo generalni štrajk svih rudara Federacije, i tad će nas biti više hiljada”, dodao je Džemo Šalja, predsjednik Sindikata pogona Raspotočje.

Ministar Džindić je izjavio da su zenički rudnici dužni 141 milion KM za poreze, te da svaka tona uglja proizvodi gubitak. (Maid Dizdarević)