Park Kulina bana dotjeran pred “830 godina od Povelje Kulina bana”

Povodom svečanog obilježavanja 830. godina od Povelje Kulina bana, koja će se održati 29. augusta u 13:00 sati u Parku Kulina bana, danas je počelo postavljanje vjerne replike Ploče velikog sudije Građeše i kopije Povelje Kulina bana.

„Ovo je jedna od faza u kojoj uređujemo park, a planirano je da uz pomoć gradske i kantonalne vlasti, raspišemo konkurs za rješenje i realizaciju ovog parka, u historijski park Bosne i Hercegovine“, izjavio je Vladimir Franjić, predsjednik skupštine Foruma građana Grada Zenica.

Kako ističu iz Foruma građana, ovo je prilika da Zenica bude prepoznata ne samo kao industrijski grad, nego kao i historijska kolijevka naše države, jer od tri značajna dokumenta dva su nastala u Zenici i okolini Zenice.
„Planirano je da se na betonskom postolju obilježenom granitom, postavi replika Povelje Kulina bana, a Ploča sudije Građeše će biti napravljena od istog materijala kao i originalna ploča“, pojašnjava Franjić.

Na svečanosti u četvrtak, prisustvovat će i dva člana predsjedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Iz Foruma građana pozivaju sve Zeničane, da svojim prisustvom uveličaju ovu bitnu, za cijelu državu, historijsku manifestaciju. (Mehida Spahić)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite Vaš komentar!
Molimo da ovdje unesete Vaše ime