Ima li čistog zraka u Donjoj Gračanici

Za mještane mjesnih zajednica koje se nalaze u blizini industrijske zone, ali i sve građane ovoga grada, već duži niz godina zagađen zrak i zemljište je svakodnevan problem.

Posjetili smo mjesnu zajednicu Donja Gračanica, naselje smješteno sjeverno od pogona ArcelorMittala. I ova mjesna zajednica trpi posljedice zagađenja, ali kako naši sagovornici ističu, stanje ipak nije toliko loše u poređenju sa mjesnom zajednicom Tetovo.

„Mi smo sjeverno naselje od fabrike, pa 80% dana vjetar puše i nosi dim od Donje Gračanice“, rekao je za naš portal Mehmed Kos, mještanin mjesne zajednice Donja Gračanica.

Za mještane mjesne zajednice Donja Gračanica, ljetni dani i sjeverni vjetar znače nešto čišći zrak. Problem nastaje, kažu, u zimskim danima, kada zbog pritiska, dim iz pogona ArcelorMittala ne može da ide u atmosferu, nego se u našoj zeničkoj kotlini zadržava sve do proljetnih, odnosno toplijih dana.

„Zagađenje vjerovatno da utiče na naše zdravlje. Ovdje se pokazuje nešto više bolesti nego nekada prije, ali nije to samo u ovoj mjesnoj zajednici“, rekao je Sejfudin Sivac, mještanin mjesne zajednice Donja Gračanica.

Baš kao i mještani Tetova, i u Donjoj Gračanici strahuju za svoje zdravlje.

„Tetovo je ugroženo, ali i mi smo. Bolje bi bilo da pogoni ne rade, ali potrebno je da rade zbog radnih mjesta“, dodaje Sivac. (Ajna Nikontović)