Ruska aplikacija Face App opasna po nacionalnu bezbjednost

Ruska aplikacija FaceApp koja omogućava korisnicima da promjene svoj fizički izgled na fotografijama koje prolaze kroz specijalne filtere, može da predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost SAD-a, izjavio je lider demokrata u Senatu SAD Chack Shumer.

Ova aplikacija koristi vještačku inteligenciju kako bi mijenjala facijalne ekspresije i izgled korisnika, čineći ga, između ostalog, mlađim ili starijim. Međutim, da bi korisnik uopšte mogao da koristi ovu aplikaciju dužan je prihvati uslove korišćenja, čime kompaniji koja stoji iza aplikacije daje beskonačno i neopozivo pravo da radi sa njegovim podacima sve što poželi.

Prema njegovim riječima, sve fotografije iz ove aplikacije mogu se ubuduće koristiti bez saglasnosti korisnika, što može da predstavlja pretnju po nacionalnu bezbjednost, ali i pretnju po bezbjednost informacija miliona američkih korisnika.

Shumer je pozvao FBI da istraži na koji način lične informacije miliona američkih korisnika ove aplikacije mogu da budu od značaja ako se nađu u rukama ruskih vlasti, kao i da li postoji opasnost da te informacije posluže kao kompromitujući materijal protiv američkih državljana.

Aplikaciju FaceApp razvila je ruska kompanija Wireless Lab.