Produženi boravak u OŠ “Vladimir Nazor” za učenike prvog, drugog i trećeg razreda

U Osnovnoj školi “Vladimir Nazor” od septembra će biti organizovan produženi boravak za učenike prvog, drugog i trećeg razreda.

Riječ je o pilot projektu koji će se u ovoj školskoj godini, provoditi uz novčanu podršku Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

“Okvirni Zakon o osnovnoj školi na nivou BiH predviđa obavljanje ovog vida odgoja i obrazovanja u osnovnim školama. Budući da škole na našem području nemaju adekvatne uslove mi smo krenuli sa nekom vrstom pilot projekta tako što smo izdvojili blizu 15 hiljada KM iz budžeta ZDK, kako bi se prostor u školi Vladimir Nazor na adekvatan način prilagodio mališanima. Već smo dobili zahtjeve i od ostalih škola, koje sve više pokazuju interes a mišljenja smo da trebamo, zavisno od finansijskih sredstava, opremati i ostale škole na području kantona”, kazao je Spahija Kozlić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko – dobojskog kantona.

Učenici će tokom boravka sa stručnim osobljem pisati domaću zadaću, učiti i igrati se, te imati priliku u okviru svojih slobodnih aktivnosti kvalitetno provoditi vrijeme.

“Učenicima će biti na raspolaganju dva obroka, a sve aktivnosti će voditi stručna osoba u skladu sa Pravilnikom resornog ministarstva. Na ovaj način, kao škola, olakšat ćemo roditeljima da bezbrižno idu na svoje poslove, a omogućiti učenicima život ispunjen različitim sadržajima, koji će povoljno utjecati na razvoj učenikove cjelokupne ličnosti, te individualnih i jedinstvenih potencijala”, poručio je Mirnes Varupa, direktor OŠ “Vladimir Nazor”.

Cijena produženog boravka u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ bit će 80 KM, a upis je u toku. (Belinda Dorić)