Cijene apartmana u Hrvatskoj veće u odnosu na prošlu godinu

Sezona godišnjih odmora uveliko je počela. Kako to i obično biva, sa svakom novom sezonom, na hrvatskom primorju turisti se suočavaju i s novim, višim cijenama.

Naime, prema junskoj analizi firme Njuškalo, cijene najma turističkih apartmana u junu ove godine na hrvatskoj obali bile su od 2 do 8% više nego lani, pri čemu je prosječna dnevna cijena najma, u sezoni, bila oko 67 eura ili 4 eura viša, a najviša prosječna cijena od 79 eura ili 6 eura više nudila se u srednjoj Dalmaciji.

Prema podacima kojima raspolažemo, prosječna cijena najma turističkog apartmana izvan sezone u prosjeku iznosi 46 eura, što je za 31% povoljnije nego u sezoni, tokom koje se najviša prosječna cijena oglašava u srednjoj Dalmaciji. Njih slijedi Istra sa 72 eura ili oko 3 više nego lani, a potom Kvarner i Primorje s prosječnih 71 euro ili 1 više po danu najma“, ističu iz Njuškala.

Njihovi podaci pokazuju da se najmanje, prosječno oko 50 eura ili i manje, traži za dnevni najam apartmana u kontinentalnoj Hrvatskoj, dok je to u sjevernoj Dalmaciji oko 64 eura, a u južnoj 68 eura, pri čemu je vidljivo da su u svim regijama, osim u kontinentalnoj Hrvatskoj, prosječne cijene dnevnog najma za nekoliko eura više nego lani.

Iznose pritom i podatke za pojedina mjesta i gradove na obali, pa se tako u junu ove godine za cijelu sezonu dnevni najam apartmana na Viru nudio za prosječnih 57 eura, u Zadru i Biogradu na moru za 64 i 65 eura, a u Vodicama za 62 eura.

Uprkos tome, skreću i pažnju da se na području sjeverne Dalmacije može naći apartman za oko 30 eura dnevno, kao i da cijene na istoj destinaciji znaju biti jako različite, pa je tako prosječan dnevni najam apartmana na Pagu 60 eura, a u obližnjoj Novalji gotovo 80 eura.

U srednjoj Dalmaciji apartmani se mogu pronaći za otprilike 40 eura dnevno, no prosječna cijena je za cijelu regiju puno viša, 73 eura, dok je npr. u Splitu 86 eura, u Makarskoj 83 eura, a u Omišu oko 77 eura.

Za južnu Dalmaciju kažu da također donosi velike razlike u prosječnim cijenama dnevnog najma turističkih apartmana, koje se kreću od 60 do 150 eura, pri čemu ćete za Dubrovnik izdvojiti oko 77 eura, a oko 54 eura za odmor na Korčuli, prenosi Hina.