Od 01. jula snižene cijene rominga za države Zapadnog Balkana

Građani država Zapadnog Balkana od 1. jula moći će međusobno da telefoniraju u romingu po cijenama nižim za gotovo 30 posto, što je početak primjene regionalnog sporazuma koji je potpisan u aprilu, piše Politika.

Prema sporazumu koji su potpisale Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Bosna i Hercegovina,  cijene će u prvoj fazi biti smanjene za 27 posto, dok se od 1. jula 2021. godine očekuje potpuno ukidanje rominga za Zapadni Balkan.

Sporazumom su definisane maksimalne cijene poziva, poruka i prenosa podataka.

Tako minut razgovora neće moći da košta više od 0,19 eura, poruka najviše 0,059 eura, dok će maksimalna cijena za prenos podataka iznositi 1,18 eura po megabajtu.

Cijena rominga sa Albanijom bit će niža čak 85 posto, budući da ta zemlja do sada nije bila dio sporazuma koji su 2014. potpisale Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Bosna i Hercegovina.

Operateri mobilne telefonije za Politiku nisu mogli da navedu tačne cijene, niti da kažu hoće li biti niže od maksimalnih koje predviđa sporazum.

Oni su potvrdili da je u toku izrada cjenovnika i da će građani prije početka primjene sporazuma biti obaviješteni o tome koliko će ih ubuduće koštati ove usluge.(L.P.)