Dani otvorenih vrata Crvenog krsta Zenica

Povodom nadolazećeg svjetskog dana dobrovoljnog darivanja krvi 14. juna, Crveni krst Zenica u saradnji sa Transfuzijskim centrom KBZ organizuje dane otvorenih vrata danas 13.6. i sutra 14.6. u prostorijama Transfuzijskog centra od 8:00 do 15:00 sati.

“Svi građani koji se odluče da daruju tečnost koja život znači, Crveni krst Grada Zenica obezbijedio je obrok zahvale, kao i simbolični poklon”, izjavila je Mirnesa Hodžić, volonterka Crvenog krsta Zenica.

Cilj današnjih otvorenih vrata jeste da se građani upoznaju sa benefitima koje dobivaju darivanjem krvi, kao i da pitaju sve što ih zanima vezano za darivanje krvi.

“Najbitnije je da mi podstičemo dobrovoljno darivanje krvi, u čemu imamo veliku pomoć aktivista Crvenog krsta. Godišnje potrebe KBZ su oko 6500 doza krvi. Nažalost, ne možemo reći da sve potrebe podmirimo dobrovoljnim darivanjem. To je područje gdje svi skupa trebamo raditi na tome, mi kao struka, volonteri i građani”, pojasnila je za naš portal Sanja Nikić, načelnica Transfuzijskog centra Kantonalne bolnice Zenica.

U petak sa početkom u 11 sati, Crveni krst Grada Zenica organizuje dodjelu priznanja višestrukim doborovoljnim davaocima krvi. Priznanja će biti dodjeljena za 100 davaoca. (Mehida Spahić)