Udruženja građana, poslodavci, penzioneri o dešavanjima na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Zenica

Forum građana Zenica, Eko Forum i Udruženje poslodavaca Zenica dostavili su na adresu Gradske uprave, Gradonačelnika i Gradskog vijeća otvorena pisma u kojima izražavaju svoje stavove, odnosno negodovanja zbog dešavanja na 37. Sjednici Gradskog vijeća održanoj u srijedu, 29. maja 2019. godine. 

Zahvaljujemo se udruženjima i građanima Zenice koji prate rad Gradske uprave i Gradskog vijeća i svojim argumentovanim pismima i komentarima ukazuju na propuste i greške u radu ali iskazuju i pohvale za sve što je pozitivno urađeno ili se planira uraditi s cijem stvaranja uslova za ugodniji život na svakom pedlju Zenice i unaprijeđenja privrede u našem gradu. Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem odlučna je da realizuje projekte koji su od životnog značaja za Zeničane, kao što su Toplana Zenica, Regionalni vodovod Plava voda, prodajno – poslovne zone Zenica jug i Zenica sjever, Centralni gradski Trg Alije Izetbegovića sa podzemnim garažama, asfaltiranje puteva za Babino, Pepelare…, rekonstrukcija ulica Bistua Nuova, Perin Han, Štrosmajerova i drugih koje su u nadležnosti Grada. Istovremeno, činimo maksimalne napore da sačuvamo javni prevoz koji je također od velikog značaja za funkcionisanje života na cijeloj teritoriji Zenice.

U nadi da će uskoro doći do deblokade rada Gradske uprave Zenica, građane Zenice i ovom prilikom obavještavamo, kako će informacije o radu izvršne i zakonodavne vlasti u Zenici, koji nikada nije bio transparentniji, i ubuduće biti dostupne svakom pojedincu i udruženju.

Prenosimo sadržaje otvorenih pisama koja su stigla na adresu Gradske uprave i Gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića.

Poslodavci grada Zenica , okupljeni u Udruženje poslodavaca Zenica, kao legalisti, poštuju volju građana Zenice, koji su na prethodnim izborima svoj glas dali Gradonačelniku gosp. Fuadu Kasumoviću kao i trenutnom sastavu Gradskog vijeća .

Poslodavci Zenice koji zajedno sa svojim zaposlenicima kao i ostalim građanima pune budžet grada i na taj način obezbjeđuju plate svih zaposlenih u Gradskoj upravi kao i paušale svih vijećnika smatraju da imaju pravo da reaguju na sva zbivanja koja mogu ugroziti i usporiti privredni i svaki drugi razvoj Grada.

U tom smislu želimo iskazati nezadovoljstvo načinom na koji se donose / odbijaju određene odluke u Gradskom Vijeću koje su bitne za grad i sve njegove građane, kao i načinom komunikacije na sjednicama Gradskog vijeća.

Protivnici smo i odbijanja i neusvajanja prijedloga i izvještaja bez prethodne stručne analize , bez argumentacije i posebno detektovanja posljedica koje odbijanja i neusvajanja znače za privrednike i građane Zenice.
Posljednja sjednica Gradskog vijeća na kojoj je bez argumentacije odbijen Izvještaj o izvršenju budžeta za 2018. godinu a time i pripadajućeg Zaključka, je primjer takvog rada.

Koliko nam je poznato na sjednici je trebalo razgovarati o raspredu suficita budžeta u iznosu od 5.031.414,96 KM.

Predloženom raspodjelom je između ostalog trebalo uplatiti (1.449.792,16 KM) preostalu obavezu u osnivačkom udjelu Grada u osnovni kapital zajedničke kompanije „Toplana Zenica“ d.o.o. Zenica čije osnivanje je podržala i Gradska uprava i odobrilo Gradsko vijeće.

Ono što želimo znati je: kakve posljedice neuplata sredstava (uplata nije moguće bez usvajanja Zaključka o usvajanju Izvještaja o izvršenju budžeta za 2018. godinu i rasporedu viška prihoda nad rashodima) može imati za privrednike i građane Zenice? Da li to znači da ćemo ostati bez grijanja u narednim godinama kao i da li snosimo finansijske posljedice u slučaju neplaćanja obaveze?

Raspodjelom je predviđena i otplata dijela duga po kreditu koji je Grad uzeo za izgradnju Glavne gradske magistrale , u iznosu od 1.933.456,00 KM.

Ono što želimo znati je: kakve posljedice neuplata sredstava (uplata nije moguće bez usvajanja Zaključka o usvajanju Izvještaja o izvršenju budžeta za 2018. godinu i rasporedu viška prihoda nad rashodima) može imati za privrednike i građane Zenice? Da li to znači da ćemo snositi finansijske posljedice za kašnjenje u plaćanju?

Smatramo da svi imamo isti cilj bez obzira na politička opredjeljenja ili neopredjeljenja – učiniti ovaj grad mjestom gdje privrednici imaju dobre uslove za rad, gdje građani imaju razvijenu potrebnu infrastrukturu i gdje mladi ljudi žele da žive.

Neki od nas ovome doprinose kroz svoje svakodnevne poslovne aktivnosti a nekima je to obaveza proistekla iz predizbornih obećanja.

Naše udruženje intenzivno radi na ostvarenju tog cilja i uspjeli smo kroz saradnju sa gradskom upravom poboljšati privredni ambijent u gradu:
– Kroz ukidanje obave plaćanja KGZ a da pri tom, što se desilo u nekim gradovima, nije došlo do povećanja komunalne naknade;
– Već dvije godine imamo u budžetu planirana sredstva za poticaj razvoja poduzetništva (koji daje odlične rezultate u novom zapošljavanju);
– Kroz poticaje koji se daju mladim ljudima koji žele pokrenuti vlastite firme;
– Kroz implementirani projekat LIFE kojim je značajno rasterećena privreda;
– Kroz poboljšanje infrastrukture u Poslovnoj zoni Zenica 1;
– Kroz povećanje broja zainteresiranih privrednika da kupuju lokacije za izgradnju novih pogona u Poslovnoj zoni Zenica 1;
– Kroz etabliranje ZEDE kao prave razvojne agencije ;
– Kroz razmišljanje pokretanja i razvijanja novih poslovnih zona.

Na sve nabrojano svi moramo biti ponosni, ovo je način na koji se razvija Grad u sinergiji svih: Gradske uprave na čelu sa Gradonačelnikom, Gradskim vijećem i Udruženjem poslodavaca. Smatramo ovo jedinim ispravnim načinom djelovanja u interesu poslodavaca i građana.
Mi razumijemo da postoje različite političke opcije u Gradu, i to poštujemo, ali još jednom podvlačimo da sve one moraju imati isti interes a to je učiniti ovaj grad boljim.
Ne želimo različitost političkih opcija doživljavati faktorom usporavanja razvoja grada, koje grad čine taocem političkih neistomišljenika.
Na kraju, molimo i zahtjevamo posvećenost svih onih koje su građani izabrali na osnovu njihovih predizbornih obećanja da rade u interesu privrednika i građana Zenice.

Udruženje poslodavaca Zenica

Kao građani Grada Zenice, razočarani smo postupcima u Gradskom vijeću Grada Zenice, koje se bavi ličnim i političkim sukobima i kadrovskim egzibicijama, a potpuno zanemaruje interese građana koji su ih birali. Očigledno je da ne postoji politička volja niti zrelost da Grad ide naprijed i da se razvija, te se propuštaju donijeti odluke koje su od ključnog značaja za Grad i građane.

Posebno smo zabrinuti nakon 37. sjednice Vijeća, održane 29.05.2019, koja je nakon cijelog dana jalovih rasprava i ličnih uvreda prekinuta bez ikakvih bitnih odluka. Na sjednici bez obrazloženja nisu usvojeni Izvještaj o izvršenju budžeta za 2018. godinu, niti prijedlog Zaključka o rasporedu viška prihoda, jedino je izvršena smjena predsjedavajućeg vijeća kao da je to u ovom momentu najbitnija stvar za Grad Zenicu.

S obzirom na posljedice koje po Grad ima nedonošenje ovih odluka, kao što su nemogućnost ispunjavanja obaveza po ugovoru za formiranje joint-venture kompanije Toplana Zenica, neplaćanje rate kredita za GGM, gasifikacije grada, itd., pozivamo Gradsko Vijeće i gradsku upravu da se uozbilje i djeluju u interesu građana. Sva otvorena pitanja zbog kojih te odluke nisu usvojene treba raspraviti, usaglasiti i usvojiti na sljedećoj sjednici Gradskog Vijeća koju treba hitno zakazati u najkraćem roku, kako Grad ne bi bio izložen nepotrebnim troškovima.

Ukoliko se desi da, zbog neozbiljnosti onih koje smo demokratski izabrali da vode Grad, ostanemo bez izvora grijanja, zahtijevamo da se pod hitno pripremi rezervni plan za izvor toplote za grijanje. Mi kao nevladin sektor nudimo sve svoje ideje, resurse i kapacitete da bi se došlo do takvog rješenja.

Grad koji je kreditno prezadužen, opterećen brojnim problemima poput centralnog grijanja, zagađenja zraka, stacionarnog saobraćaja, javnog prevoza, industrijskog otpada, izuzetno nepovoljne strukture privrede, nepostojanja novih investicija, talac politike viših nivoa vlasti koji su uzurpirali gradski prostor prljavom industrijom, garnizonom i zatvorom, koji puni federalni i državni budžet i to plaća zdravljem svojih građana, ne može sebi priuštit luksuz da se bavi politikanstvom, ličnim animozitetima i borbom za pozicije, nego mora hitno početi da rješava nabrojane probleme.

Forum građana Zenice

Eko Forum Zenica

Mi penzioneri Grada Zenice, nas 22.000 koji su je gradili, koji u njoj žive i neće iz nje otići a koji smo ujedno i najredovniji punioci budžeta Grada Zenice, sa velikom zabrinutošću pratimo zadnja politička dešavanja u Gradskom vijeću.

Naročito nas je uznemirilo i zabrinulo ponašanje vijećnika na 37.sjednici Gradskog vijeća i njihov odnos prema rješavanju životnih pitanja Grada Zenice, kao i nebriga “većine” o egzistencijalnim pitanjima  za nas penzionere kao što su rješavanje grijanja naših domova i gradski prevoz.

Sramotno je i  bez ikakvog opravdanog razloga smjenjivanje Predsjedavajućeg Gradskog vijeća g-dina Gorana Bulajića a što nam potvrđuje činjenicu da je većini vijećnika važniji lični interes i interes njihovih stranaka od interesa građana ovog grada.

Osuđujemo takvo ponašanje i odnos prema institucijama Grada Zenice koji ulažu veliki napor da naš grad učine boljim mjestom za življenje.

Čvrsto stojimo iza stava da je preče riješiti stanje u JP “Zenica trans” , JP “Grijanje” itd. nego zamjena Predsjedavajućeg Gradskog Vijeća.

Sva ova dešavanja samo potvrđuju činjenicu da Stranka penzionera/umirovljenika mora imati svoje predstavnike u Gradskom vijeću kako bi uticala da se više moralnosti i ozbiljnosti uvede u rad ove institucije.

Neshvatljiv je i neprihvatljiv sadašnji destruktivni odnos prema Gradonačelniku Grada Zenice a koji nastoji na transparentan način realizovati projekte od interesa za građane Zenice o čemu redovno obavještava javnost.

Želimo još i da vas podsjetimo da su Lokalni izbori tek iduće godine, da građani pomno prate ponašanje svih i da bi do tada trebalo nešto i uraditi za njih a ne samo davati lažna obećanja u vrijeme izbora.

Stranka penzionera/umirovoljenika FBiH

Predsjednik Gradskog odbora Zenica  Senad Pajić