U srijedu počinje 18. festival BH drame Zenica 2019.

Osamnaesto izdanje Festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2019. počinje u srijedu, 24. aprila izvođenjem predstave „Majka ili sve lutke idu u raj”, Sarajevskog ratnog teatra-SARTR.

“U takmičarskom programu Festivala bit će izvedeno 7 predstava, te jedna u pratećem programu, pri čemu osim tri sarajevska teatra, učestvuju i Narodno pozorište Tuzla, kao i Hrvatsko narodno kazalište Mostar”, ukazao je Hazim Begagić, direktor Festivala.

Na Festivalu čiji je ovogodišnji slogan „Zidovi slobode“, učestvuje i Narodno pozorište iz Užica, Srbija, sa predstavom „Ali grad me je štitio“, u režiji Bojana Đorđeva.

Domaćin Festivala, Bosansko narodno pozorište Zenica takmiči se sa predstavom PINK MOON, u režiji Saše Peševskog, čije izvođenje je planirano na velikoj sceni u petak, 26. aprila.

Predsjednik Organizacionog odbora Festivala, Hasan Džafić je najavio, da će ovogodišnja glumačka nagrada „Adem Čejvan“, koja se dodjeljuje za životno djelo pripasti Hasiji Borić-Stojić.

Bogat prateći program među ostalim, uključuje promocije knjiga, kao i predstavljanje novih izdanja Sterijinog pozorja.(Šerif Babić)