“Zenički noćni cener”: Na startu u subotu učesnici iz sedam zemalja

U subotu s početkom u 20 sati, počinje druga Međunarodna rekreativna utrka „Zenički noćni cener“. Na startnu liniju će, sudeći prema prijavama, šest stotina trkača i trkačica iz Bosne i Hercegovine i šest zemalja iz regiona i šire.

Drugi „Zenički noćni cener“ trči se u dva i po kruga, kroz Zenicu, na stazi dugoj deset kilometara. Zenička trkačka staza je do početka ovogodišnje utke dobila i certifikat Asocijacije za maratone i utrke na duge staze, što znači da rezultati ostvareni tokom ove manifestacije vrijede za olimpijsku normu, nacionalne i međunarodne rekorde.

Istaknuto je to na današnjoj press konferenciji na kojoj je organizator „Zeničkog noćnog cenera“, Udruženje za razvoj i podršku planinarstvu i sportskom turizmu Vedro, najavio ovogodišnju utrku.

Za ovu godinu predviđene su nagrade za prva četiri osvojena mjesta, a u subotu naveče biće proglašeni pobjednici utrke, najbrži Zeničanin i najbrža Zeničanka.

Ove godine biće održana i posebna, dječija utrka, koja će imati humanitarni karakter i u kojoj će učestvovati dvjesto mališana.

Aktivnostima na stazi prethodiće radionica pod nazivom Kafa sa… U Multipleksu Ekran, organizator će ugostiti bh. atletičare Amela Tuku i Abedina Mujezinovića, te bh. alpinistu, Armina Gazića, s kojima će prisutni moći popričati o njihovim sportskim karijerama, ali i o životnim stavovima i navikama, dijetama i sportskim počecima.

Tokom dana, zbog utrke će biti na snazi izmjenjen režim saobraćaja. U Ulici Safvet bega Bašagića, na Talića brdu i na dijelu Bulevara, na potezu od Gimnazije do kružne raskrsnice na Bojinom viru, saobraćaj će biti potpuno obustavljen u vremenu od 19 i 45 do 22 sata. Jedna strana Glavne gradske magistrale biće također zatvorena sa za saobraćaj.

Pokrovitelji Drugog „Zeničkog noćnog cenera“ su Grad Zenica, Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, Crveni krst Grada Zenice i Zavod za borbu protiv bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona. (Sanja Stević)