U Kaknju održan sportski turnir u organizaciju Instituta Yunus Emre

U organizaciji Instituta “Yunus Emre” Sarajevo, danas je u Kaknju, u okviru projekta „Moj izbor je turski“ za učenike koji uče turski jezik, održano 5. kantonalno takmičenje u malom nogometu za dječake i odbojci za djevojčice

Takmičenja su se održavala na nogometnim terenima FK Mladost, te u sportskoj dvorani Osnovne škole “Mula Mustafa Bašeskij”. Nastupilo je 17 ekipa, osam u nogometu i devet u odbojci, koje su se borile za plasman na Federalno prvenstvo koje će biti održano u Sarajevu. Institut “Yunus Emre” već pet godina realizuje ove aktivnosti, kojima je, kako navode, prvenstveni cilj upoznavanje i zbližavanje učenika, koji u okviru projekta “Moj izbor je turski”, uče ovaj jezik u svojim školama.

“Kroz ovaj i druge naše projekte do sada je prošlo preko 12 hiljada učenika, a ove godine na sportskim takmičenjima učestvuje blizu dvije hiljade osnovaca iz škola sa područja FBiH”, kazao nam je Mustafa Ilgar, zamjenik direktora Instituta “Yunus Emre”.

Učenici i nastavnici pored rezultata, također u prvi plan ističu međusobno druženje i razvijanje takmičarskog duha. Učenici OŠ Mula Mustafa Bašeskija do sada su sa dosta uspjeha učestvovali na takmičenju u nogometu, te se ponovo nadaju dobrom rezultatu. “Želja nam je da se ponovo plasiramo na Federalno takmičenje, uspjeli smo već jednom, ali smo bili drugi. Sada ćemo se potruditi da budemo prvi” optimističan je Tarik Brković, učenik OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” iz Kaknja.

“Već četvrtu godinu vodim nogometnu ekipu na ovim takmičenjima. Rezultat je svakako važan, ali mislim da je ipak na prvom mjestu druženje i zbližavanje učenika. Zahvaljujem Institutu “Yunus Emre” što su nam omogućili da ponovo sudjelujemo u ovom projektu”, ističe Elvir Šljivo, nastavnik u kakanjskoj školi.

Inače, pored sportskih takmičenja, Institut “Yunus Emre” realizuje i brojne druge aktivnosti u kojima sudjeluju učenici koji uče turski jezik, poput takmičenja u pisanju literarnih radova, crtanju, izradi audio-video sadržaja, a ujedno su i organizatori velikog festivala djeteta, koji se tradicionalano država u zeničkoj Areni “Husejin Smajlović”, a ovogodišnji je planiran za 25. april.