Najveće koruptivne radnje zabilježene u oblasti zapošljavanja

Na konstituirajućoj sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, zastupnik Jasenko Kapić zatražio je u ime sedam političkih partija koje su potpisale zajedničku izjavu, da se sve aktivnosti oko zapošljavanja u svim kantonalnim ministarstvima i drugom tijelima uprave Zeničko-dobojskog kantona, te javnim ustanovama i institucijama odmah zaustave.

Koliko se poštuje ova preporuka pokušali smo provjeriti u nekoliko kantonalnih institucija, ali smo odgovor dobili samo iz Kantonalne bolnice Zenica, u kojem se kaže da je broj uposlenih u 2018. godini manji u odnosu na godinu ranije, uz napomenu da je došlo do smanjanja uposlenih nakon Općih izbora. Po ocjenama nevladinog sektora, najveće koruptivne radnje zabilježe su u sektoru zapošljavanja. U Timu Vlade za borbu protiv korupcije potvrdili su ove navode.

„Naš tim nema obavezu, niti mu je zadatak, istraživanje bilo kakvih koruptivnih ponašanja, jer je to u nadležnosti institucija koje su ustanovljene Ustavom i zakonom. Međutim, mi u Timu smo prepoznali kao mogućnost ili rizik za koruptivno ponašanje sektor zapošljavanja“, – kaže Meliha Omerspahić, predsjednica Tima Vlade za borbu protiv korupcije.

Kada su mjere prevencije u pitanju, naša sagovornica kaže, da je osnovno uvesti instituciju konkursa za sva zapošljavanja i to na način da budu javni i transparentni. „Novim izmjenama Zakona o radu sve institucije, odnosno kantonalne vlade su dužne donijeti kriterije koje će se poštovati u postupku zapošljavanja, odnosno provođenja instituta konkursa. Koliko mi imamo informacija, Vlada ZDK još nije donijela taj propis“, – kaže Omerspahić.
Krajnji rok za donošenje ovog propisa je 18. februar, i kako kaže naša sagovornica insistrirat će kod resornog ministarstva da do ovog roka predloži Vladi usvajanje ovog dokumenta. (Nedžad Glibo)