Predsjednici mjesnih zajednica pogođenih preusmjeravanjem saobraćaja precizirali zahtjeve prema JP Ceste Federacije BiH

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović sa saradnicima održao je sastanak s predsjednicima mjesnih zajednica Nemila, Vranduk, Banlozi, Tetovo, Koprivna i Podbrežje o problemima koje je izazvalo preusmjeravanje saobraćaja sa magistralne ceste M17 na regionalnu cestu R445 kroz naselje Koprivna zbog rekonstrukcije tunela Vranduk II i mostova Bosna IV i V.

Kako je ranije istaknuto nesmetana realizacija projekta rekonstrukcije tunela i dva mosta uvjetovana je potpisivanjem Sporazuma o prijateljskom okruženju između Grada Zenice i JP Ceste Federacije BiH. Cilj Sporazuma je stvaranje pozitivne atmosfere u lokalnoj zajednici koja će omogućiti realizaciju svih aktivnosti sa što manje štetnih efekata u naseljima kroz koja prolaze saobraćajnice na koje je preusmjeren saobraćaj.

Predsjednici mjesnih zajednica još su jednom ponovili svoje zahtjeve prema preduzeću Ceste Federacije BiH. To su, između ostalog, redovno održavanje i hitne sanacije na svim saobraćajnicama na koje će se preusmjeravati saobraćaj u toku izvođenja radova na ovom projektu, sanacija i rekonstrukcija regionalnih saobraćajnica, lokalnih cesta i gradskih ulica na području grada Zenica, te realizacija drugih projekata iz nadležnosti JP Ceste Federacije BiH, a koji su od interesa za lokalnu zajednicu i Grad Zenica.

U Prijedlog sporazuma o prijateljskom okruženju uključena je i Kantonalna direkcija za ceste ZDK čije se obaveze odnose na sufinansiranje rekonstrukcije ul. Patriotske lige u mjestu Nemila u dužini od 2200 m uključujući izgradnju pješačkih staza, kao i pripremu projektne dokumentacije za rekonstrukciju regionalne ceste R445 na dijelu koji prolazi kroz mjesne zajednice Banlozi, Tetovo i Podbrežje sa izgradnjom pješačkih staza i autobuskih stajališta te rekonstrukciju raskrsnice na ulazu u Arcelor Mittal (kapija 9).      

Radi se o Prijedlogu sporazuma o prijateljskom okruženju sa preduzećem Ceste Federacije BiH. Vi ćete sami odlučiti šta je za vas najznačajnije, ali vas molim da budete racionalni u vašim zahtjevima. Želim da znate da nećemo ništa potpisati dok vi ne budete zadovoljni“, poručio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.