Kreho: Zdravstvene premije bez pokrića

Građani koji su platili premiju osiguranja i za to imaju zalijepljenu markicu na svojoj zdravstvenoj knjižici imaju problem kod korištenja ovih pogodnosti u apotekama u Zenici, prilikom podizanja lijekova sa bijelim receptima, upozorio je u današnjem saopštenju za javnost građanski aktivista, Hasan Kreho.

Prihodi Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona za prva tri mjeseca ove godine veća su za 840.000 maraka. Povećanje prihoda je direktna posljednica akcije kupovine markica za osigurana lica, objavljeno je prije dva mjeseca iz ove ustanove.

Markicu, odnosno premiju zdravstvenog osiguranja, koja bi trebalo da osiguranicima priušti jeftiniju i dostupniju zdravstvenu zaštitu, do tada je kupilo više od 42.000 osiguranika na području Zeničko-dobojskog kantona.

Šta se desilo?

Aktivista Hasan Kreho, prenio je medijima vlastito isksutvo sa korištenjem „pogodnosti“ zdravstvene premije, koju je za 20 KM kupio u martu ove godine.

Želim na ovaj način da upozorim nadležne i odgovorne iz Zeničko-dobojskog kantona da građani koji su platili premiju osiguranja i za to imaju zalijepljenu markicu na svojoj zdravstvenoj knjižici, imaju problem kod korištenja iste u apotekama u Zenici, prilikom podizanja lijekova sa bijelim receptima, – ističe Kreho.

Tvrdi da se neki građani, koji su do 31. marta kupili zdravstvene premije, još ne nalaze na evidencijama zdravstvenih ustanova, uključujući i apoteke.

Navešću vam konkretan primjer od četvrtka 13.06.2018., kada sam za svoju majku namjeravao podići lijekove propisane na bijelom receptima u zeničkim apotekama “Zdravlje”. I pored toga što moja majka, penzionerka, od 30.03.2018. ima plaćenu PREMIJU OSIGURANJA i nalijepljenu markicu u zdravstvenu knjižicu na šalteru Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona, koju sam pokazao, djelatnica iz apoteke mi je tražila da platim po 1 KM za svaki recept.

Na pitanje zašto mi traži novac kada moja majka ima plaćenu PREMIJU OSIGURANJA  rečeno mi je da je nema u evidenciji koju koriste JU Apoteke “Zdravlje”, te da Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK njima ne priznaje realizaciju bijelog recepta bez plaćanja od 1 KM po receptu, – ističe ovaj Zeničanin, zaključivši kako je očito u komunikaciji i saradnji između zeničkih apoteka i Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona problem.

U Zavodu tvrde – problemi su davno otklonjeni

Na području Zeničko-dobojskog kantona potpuno je implementiran projekat uvođenja premije zdravstvenog osiguranja i mi smo zadovoljni, s obzirom da je taj princip kod nas uveden prvi put ove godine, – kaže za ZenicaInfo dr Indira Mundžić iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona. Na naše pitanje o eventualnoj neusaglašenosti između uplaćene i realizovane premije, odgovara:

U početku je bilo problema, jer kad se kupi markica, ona se mora elektronski zavesti. I onda se taj podatak treba poslati i prema zdravstvenim ustanovama i prema apotekama. Fizički, to se nije dalo uraditi istovremeno i tih zastoja je bilo. U početku, ali to je davno otklonjeno, – tvrdi dr Mundžić.

Kreho: Hitne kadrovske smjene!

No sudeći prema primjeru s početka ovog članka, neki osiguranici ni nakon tri mjeseca od „uvođenja u pravo“ još nemaju mogućnost da uživaju u pogodnostima kakvu bi trebalo da im pruža markica zdravstvenog osiguranja.

Hasan Kreho stoga poziva na odgovornost.

Ovaj slučaj koji za moju majku, penzionerku, traje više od dva i po mjeseca (od 30. marta do 13. juna 2018.) dovoljan je pokazatelj da je potrebno izvršiti hitne kadrovske smjene odgovornih u Zavodu zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona i onih koji su napravili problem građanima, zdravstvenim osiguranicima, – smatra Hasan Kreho. (S.S.)