Novi međunarodni “zeleni” projekat Grada Zenice i Agencije ZEDA – Progireg

Grad Zenica i Agencija ZEDA dio su još jednog međunarodnog konzorcija u sklopu Horizon2020 programa EU zajedno sa 32 partnera u kojem imaju ulogu aktivnih učesnika kroz prenos iskustava i prakse vodećih gradova projekta.

U Aachenu je 12. juna 2018. godine počeo novi projekat “Produktivna zelena infrastruktura za postindustrijsku gradsku regeneraciju (proGIreg)”.

Gradovi Dortmund (Njemačka), Torino (Italija) i Zagreb (Hrvatska) će raditi s još četiri grada u istočnoj i južnoj Evropi: Cascais (Portugal), Cluj-Napoca (Rumunija), Piraeus (Grčka) i Zenica (Bosna i Hercegovina) radi istraživanja, dijeljenja i proširenja rješenja zasnovanih na prirodi zajedno s 25 drugih organizacija uključujući koordinator Rheinsch-Westfälische Technische Hochschule Aachen (RWTH) i ICLEI – Lokalne vlade za održivost.

Moramo osvijestiti političare i donosioce odluka da rješenja zasnovana na prirodi mogu biti više nego samo za slobodne aktivnosti i da su od presudnog značaja“- rekla je Teresa Ribeiro, pejzažni arhitekta Cascais Ambiente.

Mi planiramo rekonstrukciju nekadašnje fabrike za preradu mesa kako bismo stvorili novi centar na području Sesvete. Prirodne intervencije će obuhvatiti urbane vrtove, novu biciklističku stazu, moderno poslovno-inovativni hub sa zelenim zidovima i zelenim krovovima i akvaponičkom poljoprivredom“- rekao je Matija Vuger, šef Odsjeka za međunarodne i regionalne projekte grada Zagreba.

Akvaponici su kombinacija uzgoja ribe i nezaobilaznih biljnih vrsta, gdje ribe, biljke i bakterije žive zajedno u cirkularnom sistemu, čineći poljoprivredu mogućom u područjima s neprijateljskim postindustrijskim zemljištem. ProGIreg ima za cilj da osmisli nisko-tehnološki akvaponike s niskim troškovima koji će biti pristupačni i pogodan za ulaganja u zajednicu, izgradnju zajednice i svakodnevni rad zajednice.

Dortmund će iskoristiti oživljenu bivšu deponiju Deusenberg za proizvodnju solarne energije, pružiti sportske površine i proizvoditi voćarske šume sa lokalnim stanovnicima Huckarda. Konačno, cilj je pretvoriti izolovani Huckarde okrug u zeleni prostor, čime se popunjava nedostajuća veza između dvije lokacije oko rijeke koje su već pretvorene u parkove prirode.

Željeli bismo da iskoristimo postojeće snage ove gradske zone. Želimo da povežemo postojeći potencijal i želimo da poboljšamo kvalitet života u urbanim sredinama” – rekao je Stefan Thabe, Odeljenje za urbanizam i graditeljstvo, grada Dortmunda.

Torino će predstaviti rješenja zasnovana na prirodi, uključujući akvaponike, trake za bicikle, površine koje su pogodne za pčelarstvo i zelene krovove i zidove kod postindustrijskog područja Mirafiori Sud i povezati lokalne grupe koje već rade na urbanim poljoprivrednim proizvodima.

Torino će eksperimentisati s upotrebom “novog tla”, koji se proizvodi kombinovanjem komposta i posebnih gljiva s lošim kvalitetom, ali i nekontaminiranim tlom i uvesti šeme kompenzacije za privatne kompanije i velike javne događaje. Elena Deambrogio, šef kancelarije za pametna mjesta i fondove EU u Comune di Torino, rekla je:

Ovaj projekat je ambiciozan jer moramo raditi na različitim sektorskim politikama, uključujući urbanu regeneraciju, socijalno i aktivno uključivanje, okoliš i zeleno planiranje i ekonomski razvoj i podrška inovacijama“.

ProGIreg je sljedeći korak u stvaranju pitanja oko zelene infrastrukture, urbanog razvoja i poslovnih inovacija. Imamo sreće što imamo inspirativnu grupu ambicioznih, posvećenih i iskusnih gradova u proGIreg timu, a zajedno ćemo pokazati proizvodni potencijal zelene infrastrukture za urbanu regeneraciju ” – rekao je koordinator projekta Dr. Axel Timpe.

Veliki događaj lansiranja održat će se u Dortmundu 25. i 26. septembra, saopštila je Agencija ZEDA.