Za one koji će odmarati na Jadranu: Prognoza ljeta u Hrvatskoj

Sezonska prognoza DHMZ-a za ljeto (juni, juli, avgust) 2018. pokazuje da će ono biti iznadprosječno toplo uz veliku vjerovatnost ostvarenja prognoze. Pozitivno odstupanje, odnosno toplije od uobičajenog, izgledno je u sva tri mjeseca u cijeloj Hrvatskoj.

Također, ne može se isključiti pojava toplinskih valova, to jest niza dana kada vrućina može loše uticati na zdravlje, piše Jutarnji. 

Iako se u iduća tri mjeseca očekuje srednja sezonska temperatura viša od prosjeka, mogući su prodori hladnog zraka, odnosno kraća razdoblja s temperaturom oko ili nižom od uobičajene za ljeto.

U zadnjih desetak dana maja česti su bili pljuskovi lokalnog karaktera, nerijetko i jača grmljavinska nevremena, pa je i raspodjela količine kiše koja je pala u maju vrlo nejednolika.

Prema pognozi količine padavina za ljeto 2018. za Hrvatsku, na temelju dostupnog prognostičkog materijala, ukupna sezonska količina padavina predviđa se manjom od višegodišnjeg prosjeka, uz umjerenu do veliku vjerovatnost ostvarenja prognoze. To znači da će biti manje padavina nego što je uobičajeno, pri čemu će ona najvjerovatnije, kao što je bilo i u maju, biti nejednoliko raspoređena.

Za juni postoji vjerovatnost za manjak padavina posebno u sjevernim kopnenim krajevima. Iako se za ljeto predviđa količina kiše manja od uobičajene, to ne znači da neće biti i kraćih kišnih epizoda ili grmljavinskih pljuskova, lokalno moguće i jače izraženih, ponegdje i s većom količinom padavina.

Isto tako, kako je količina padavina, na primjer u Dalmaciji, tokom ljeta razmjerno mala (u tri mjeseca padne oko 100 litara kiše po četvornom metru, a na ostrvima i manje), može se dogoditi da u nekom od mjeseci bude zabilježen znatni manjak kiše, a moguće je da ponegdje padavine i izostanu.

Na kraju treba naglasiti da lokalni faktori ljeti mogu biti dominantni za razvoj vremenskih prilika, pa su i prognoze za kraća vremenska razdoblja pouzdanije.

Stoga treba svakodnevno pratiti službene vremenske prognoze i informacije u cilju pravovremenog upozorenja na opasne vremenske pojave kao što su jača grmljavinska nevremena ili upozorenja na toplotne udare.