U novu školsku godinu sa proširenim nastavnim planom i programom

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona donijelo je izmjene i dopune Nastavnog plana za osnovnu školu i gimnaziju.

U gimnaziju se uvodi Informaciono komunikaciono izborno područje, za koje je urađena predmetno-planska struktura i Nastavni program, dok se s ciljem preveniranja tjelesnih deformiteta kod učenika mlađeg školskog uzrasta, u svim osnovnim školama, uvodi treći nastavni sat Tjelesnog i zdravstvenog odgoja za učenike od 1. do 5. razreda.

Kroz navedene izmjene i dopune nastavnih planova i programa za Historiju/Povijest/Istoriju, učenici devetog razreda osnovnih škola u Zeničko-dobojskom kantonu, izučavat će proširene sadržaje iz perioda agresije na našu zemlju (1992.-1995.), uključujući i činjenice navedene u presudama Međunarodnog suda kao i Suda Bosne i Hercegovine donesene u predmetima po optužnicama za etničko čišćenje, ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini kao i genocid u Srebrenici.

Kako bi se stvorio prostor za izučavanje navedenih sadržaja, fond sati u osmom razredu je povećan sa jednog na dva sata sedmično.

Primjena svih navedenih izmjena počinje od školske 2018./2019. godine uz prethodno provedene dodatne stručne edukacije nastavnog osoblja, saopšteno je iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona.