Erasmus+, Program za evropsko obrazovanje i osposobljavanje mladih

Ured za međunarodnu saradnju Univerziteta u Zenici, u okviru programa Erasmus plus i uz pomoć ambasada koje finansiraju studentske stipendije, omogućio je razmjenu studenata i studiranje u drugim državama u trajanju od tri do dvanaest mjeseci. Djelimično učešće Bosne i Hercegovine u ovom programu potvrđeno je 2014. i traje do 2020. godine.

– Odlazak na studentsku razmjenu odlična je prilika za sticanje životnog iskustva, koju bi svaki student trebao iskoristiti. Trenutno, na razmjeni, u 17 gradova Evropske unije, nalaze se studenti zeničkog univerziteta, – kazao nam je Denis Vejzović, predsjednik Unije studenata.

Tokom dodiplomskog studija, studentima se pruža mogućnost da se dva puta prijave na razmjene. Student Filozofskog fakulteta, Haris Ibrahimbegović, prvi je sa Odsjeka za engleski jezik i književnost, koji je iskoristio tu mogućnost jedanput. Haris je proveo pet mjeseci u Vilniusu, glavnom gradu Litvanije.

– Ovo mi je najbolje iskustvo do sada. Mimo Univerziteta u Litvaniji, posjetio sam i univerzitete u Varšavi i Pragu. S obzirom da studiram Engleski jezik i književnost, pet mjeseci sam konstanto pričao engleski i znatno sam poboljšao govorni jezik, – kazao je Haris, te poručio da studente ne treba biti strah da se odluče na odlazak u nepoznato.

Prednosti studija u inostranstvu su zaista mnogobrojne i jedinstvene. Pored prikupljanja znanja, studiranjem u različitim državama proširujete svoje vidike, upoznajete nove kulture, razbijate predrasude i stičete nove prijatelje. (Delila Suljić)