Od cestarina za izgradnju autoputeva FBiH dobila 6,5, a RS 4,3 miliona KM

Prihodi od indirektnih poreza u prva tri mjeseca ove godine iznosili su milijardu i 701 milion KM i veći su za 158 miliona KM ili 10,25 posto u odnosu na isti period 2017., potvrđeno je danas iz Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) BiH.

Iz sredstava koje je prikupio UIO s više od 80 posto finansiraju se svi nivoi vlasti u BiH: država, etiteti, Brčko Distrikt, kantoni u FBiH i općine u cijeloj BiH.

Nakon izvršenih povrata poreskim obveznicima koji su u prva tri mjeseca 2018. godine ostvarili pravo na povrat PDV-a u iznosu od 319 milijuna KM, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima, a to su država, entiteti i Distrikt Brčko iznosili su milijardu i 382 milijuna KM i veći su za 133 miliona KM u odnosu na prihode koje su s Jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu 2017. godine.

Kad su u pitanju samo prihodi prikupljeni u mjesecu martu 2018., UIO je prikupila 575 miliona KM indirektnih poreza što je za 24 miliona KM više u odnosu na mart 2017. godine.

Za finansiranje državnih institucija u prva tri mjeseca 2018. godine raspoređen je iznos od 184 miliona KM. Ostatak sredstava raspoređen je na način da je Federacija BiH dobila 751 milion KM, Republika Srpska 376 miliona KM i Brčko distrikt 41 milion KM.

Uprava je u martu izvršila prijenos sredstava na poseban podračun otvoren u Centralnoj banci BiH za uplate prihoda od cestarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva koje su izvršene u mjesecu februaru 2018. godine.

Iz UIO pojašnjavaju da je izvršen prijenos prikupljene cestarine za autoputeve i druge puteve, a prema podacima iz mjesečnog izvještaja o naplaćenim i raspoređenim prihodima u iznosu od 25.873.123,77 KM.

Raspodjela prihoda od cestarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva vršit će se po metodologiji koju propiše Upravni odbor posebnim aktom, prenosi Radio Sarajevo.