Rudari Stranjana i dalje odbijaju pregovore, Husić zahtijeva bolje uslove rada u jami

Obustava rada u jami Stranjani traje od jutros zbog nezadovoljstva rudara uvjetima u kojima rade i odnosom Uprave RMU Zenica prema tom pogonu.

Kažu, iako im je obećan povratak 28 rudara poslanih u jamu Raspotočje to se nije desilo, a bilo je govora i o zatvaranju jame Stranjani.

U ovim trenucima predsjednik federalnog Sindikata, Sinan Husić je u jami kako bi ubijedio nezadovoljne rudare da izadju na površinu, a intervenirala je i hitna pomoć.

Husić: Pogon se ne zatvara!

Danas smo tražili konkretan odgovor od Elektro-privrede da li se pogon Stranjani zatvara.

Odgovor koji smo dobili je da se Stranjani ne zatvaraju, postoji Plan daljeg razvoja tog pogona, a zalihe koje je moguće ekploatisati su 600 – 700 tona uglja u narednih nekoliko godina. EP želi realizaciju ovog Plana.

Drugi problem jeste nedostatak radnika za izvođenje radova u najtežem rudarskom objektu u BiH. To je pitanje koje Uprava mora riješiti, nadam se da će doći do prijema novih radnika, a i mi iz Sindikata ćemo utjecati na to. Takodjer je potrebna bolja oprema i kvalitetnije održavanje, jer se ovdje ne može uvesti novo široko čelo, ovdje nema modernizacije jame. Rokovi su odmah. Ne možemo 30 dana čekati na minimum izvršioca radova, – kaže Husić.

Husić je oko 18 sati sišao u jamu kako bi ubijedio grupu rudara koja je cijeli dan u jami da izađu na površinu i pregovaraju o rješenju izlaska iz novonastale situacije.

Rudarima se teško daju i realiziraju obećanja, ali sada je najbitnije da spriječimo moguće posljedice zbog boravka rudara u jami, – dodao je Husić.

Nešto poslije 18 sati intervenirala je i hitna pomoć. (A. Huskić)