Ljekari objasnili kako planinarenje mijenja naš mozak

Iako se možda čini očigledno da pješačenje kroz šumu ili planinarenje može očistiti um, tijelo i dušu, nauka sada otkriva da planinarenje zapravo može promijeniti vaš mozak … na bolje!

Pješačenje u prirodi može zaustaviti negativne i opsesivne misli.

Osim gotovo trenutnog osjećaja mira i zadovoljstva koji prate vrijeme na otvorenom, pješačenje u prirodi može smanjiti prekomjerno razmišljanje.

Mnogi od nas često se nađu u “konzumiranju” negativnih misli, što nas odvraća od uživanja u sadašnjem trenutku, u najboljem, te nas vodi na put do depresije i anksioznosti u najgorem slučaju.

No, nedavna studija objavljena u Proceedings of National Academy of Sciences otkrila je da vrijeme u prirodi uveliko smanjuje te opsesivne, negativne misli.

Za provođenje ove studije, istraživači su uporedili sudionike istraživanja koji su pješačili kroz urbani ili prirodni okoliš.

Otkrili su da su oni koji su hodali 90 minuta u prirodnom okruženju dostigli niže nivoe fokusiranja na negativne stvari i također su im smanjene neuronske aktivnosti u subgenualnom prefrontalnom korteksu, području mozga vezanom za duševne bolesti.

Oni koji su prošli kroz urbani okoliš, međutim, nisu doživjeli niže nivoe fokusiranja na negativne stvari.

Naučnici tvrde da je povećana urbanizacija usko povezana s povećanim slučajevima depresije i drugih mentalnih bolesti.

Uzimajući vremena da se redovno sklonimo iz urbanih sredina i provedemo više vremena u prirodi, možemo imati velike koristi na naše psihičko (i fizičko) blagostanje.

Planinarenje je vrijeme kada niste povezani s tehnologijom i potiče kreativno rješavanje problema

Studija provedena od strane psihologa Ruth Ann Atchley i David L. Stryer otkrila je da se kreativno rješavanje problema može drastično poboljšati odspajanjem od tehnologije i ponovnim povezivanjem s prirodom.

Sudionici ovog istraživanja su otišli sa ruksacima kroz prirodu 4 dana i za to vrijeme nisu smjeli koristiti bilo koju tehnologiju.

Bili su zamoljeni da obavljaju zadatke koji zahtijevaju kreativno razmišljanje i složen problem rješavanja, a istraživači su otkrili da su se njihove performanse rješavanja problema i zadataka poboljšale za 50% nakon ovog “tech-free” planinarskog izleta.

Istraživači ove studije su napomenuli da su i tehnologija i urbana šuma nevjerojatno destruktivne. Stalno zahtijevajući pažnju i sprečavajući nas da se fokusiramo mogu smanjiti naše kognitivne funkcije.

Lijepo dugo pješačenje, bez tehnologije, može smanjiti mentalni umor, smiriti um i potaknuti na kreativno razmišljanje.

Planinarenje na otvorenom može smanjiti ADHD u djece

Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) je sve više i više zajednički nazivnik među djecom. Djeca koja imaju ADHD imaju poteškoće sa kontrolom impulsa i koncentacijom, ometaju se lako i pretjerano su hiperaktivna.

Dok odgajanje djece koja imaju ADHD može biti teško za roditelje, uobičajeno rješenje je opredjeljivanje za lijekove na recept – to može donijeti više zla nego dobra, posebno kada prirodno rješenje može biti jednako dobro.

Studija provedena od strane Frances E Kup, PhD, i Andrea Faber Taylor, dr.sc., pokazala je da izlaganje djece sa ADHD-om “zelenim” aktivnostima na otvorenom znacajno smanjuje simptome ADHD-a.

Pješačenje u prirodi je dobra vježba i osnažuje mozak

Mi već znamo da je vježbanje fantastično za naše cjelokupno zdravlje. Planinarenje je izvrstan način da se potroši između 400-700 kalorija po satu, ovisno o dužini i težini pješačenja, no lakše je za zglobove od ostalih aktivnosti kao što je npr. trčanje.

Istraživači s University of British Columbia otkrili da aerobna tjelovježba povećava volumen hipokampusa – dio mozga koji je povezan s prostornim i epizodnim pamćenjem – kod žena u dobi od 70 godina.

Takve vježbe pomažu u sprečavanju gubitka pamćenja.

Istraživači su također otkrili da tjelovježva također može smanjiti stres i anksioznost, potaknuti samopoštovanje i pustiti endorfine. Mnogi ljudi uzimaju lijekove da bi riješili neki od tih problema, ali rješenje za ove bolesti može biti puno jednostavnije nego što mislite!

Kako možete početi početi sa planinarenjem?

Srećom, planinarenje je jedan od najjednostavnijih i najjeftinijih sportova u koji se možete uključiti i može imati velike koristi za cijelu porodicu, uključujući i bake!

Počnite s malim udaljenostima i testirajte svoje sposobnosti. Učinite ono što vam paše – i ako to znači samo hodanje po stazi u parku, to je u redu.

Svaka vježba na otvorenom je bolje nego ništa. Možete jednostavno pronaći karte staza oko svog doma na internetu, a ima dosta aplikacija pametnih telefona koji bi vam mogli pomoći.

No preporučujemo isključiti telefon dok planinarite, tako da možete dobiti najviše koristi od pješačenja (iako može biti dobro da nosite mobitel sa sobom u slučaju nužde).

Pobrinite se da imate neke dobre čvrste planinarske cipele, šešir i bocu s vodom i biti sigurni da imate slojevitu odjeću, tako da možete skinuti odjeću i jednostavno se zagrijati i ohladiti.

Krenite na izlet!

ZenicaInfo/NoviSvjetskiPoredak.com