FOTO: Teritorijalci i drug Tito u Zenici

Rijetke fotografije iz istorije Zenice uvijek ćemo rado objaviti. Naročito, ako je na njima zabilježen događaj od velike važnosti i ljudi, vrijedni podsjećanja.

Vlasnik Facebook stranice, ZENICA – Stare slike i pričice, Mirsad Đulbić, pasionirani kolekcionar svjedočanstava o dinamičnoj istoriji našeg grada, objavio je foto-članak koji govori o posjeti visokih dužnosnika SFRJ, na čelu sa vrhovnim komandantom i predsjednikom, Josipom Brozom Titom, Zenici ‘70-ih godina prošlog vijeka.

Gospodin Predrag Knežević nam šalje fotografiju, snimljenu 5. aprila 1971. godine, nakon postrojavanja prvih jedinica teritorijalne odbrane Zenice. Već slijedeće 1972. godine teritorijalci će imati vatreno krštenje u borbama sa ubačenim diverzantima – ustašama uz Australije, pripadnicima organizacije HRB. Bila je to akcija nazvana Raduša.

Na ovoj fotografiji se vide s lijeva na desno: Branko Mikulić, Džemal Bijedić, Josip Broz – Tito i Abdulah Mutapčić (načelnik Zenice). Jasno je da idu na ručak, – stoji u opisu fotografije objavljene na Facebook stranici ZENICA – Stare slike i pričice. Mi smo, pored naslovne, objavili još nekoliko, uz odobrenje Mirsada Đulbića.

Autor fotografija je poznati zenički fotograf, Hakija Lemeš.