Nova pjesma i spot „Girl With a Dark Soul“ Zeničanina D-NB u produkciji Radija „Active“

foto: Facebook

Trenutno stanje elektronske scene u našem gradu, ali i u BiH je loše. Ovom prilikom ipak želim uputiti pohvale nekolicini ekipa koje održavaju elektronsku scenu u našem gradu i želim im da istraju u tome i vjerujem da ćemo sutra imati jednu od boljih elektro scena, poručio je Nermin Bihorac, poznatiji kao D-NB koji je u svijet elektronske muzike uplovio prije osam godina.

Kako piše ekipa Radio Activa, tada se D-NB počinje zanimati za produkciju. Od tada se povećava njegova ljubav prema muzici i želja za stvaranjem muzike.

Iz te ljubavi i želje nastaje pjesma „Girl With a Dark Soul“, koja je inspirisana tekstom Alena Tadića. Pjesma i spot snimljeni su u Zenici, a spotu koji je radio FRAIO se pojavljuje Ajna Nikontović. Pjesma je nastajala nekih pet mjeseci, sa prekidima, jer se u međuvremenu radilo i na nekim drugim stvarima, tako da je nešto duže potrajalo finiširanje ovog projekta, pojašanjava Nermin.

Danas, iako se D-NB više okrenuo produkciji i realiziranju svojih projekata koji su dugo čekali da ugledaju svjetlost dana, ima 15 svojih pjesama, kojima jasno potvrđuje izjavu da možemo od njega očekivati da nas prodrma različitim muzičkim pravcima, s obzirom na to da se žanr muzike koju producira proteže, kako on ističe od progressiv house, dubstep, tech house-a.

Na svom muzičkom putu, do sada je sarađivao sa muzičarima iz Zenice, Sarajeva; bio muzička podrška i produkcijski pomogao razvoju pojedinih muzičkih projekata koji su realizirani u sklopu produkcijskog studija radija „Active“. A kao rezultat tog rada nastala je i pjesma „Prašina“.

U narednom peridu, D – NB pokreće novi you tube kanal na kojem će biti dodane sve njegove dosadašnje pjesme, a do tada ga zapratite na facebook stranici klikom na Facebook i stranicu na Instagramu.

D-NB je dvije godine vodio i emisiju Active Live DJ Show na radiju „Active“. Kao domaćin ove emisije htio je pružiti priliku DJ-evima i producentima da svoje radove zavrte i na talasima prvog community radija. Nermin je upravo svojim stilom vođenja te gostima, kojih je bilo oko 80, privukao slušaoce kada emisija biva sve prepoznatljivija, a setovi raznih DJ-eva i producenata pristižu na emitiranje, od kojih mnogi danas nastupaju širom svijeta. U tom periodu snimljeno je ukupno oko 400 sati setova gostiju koji su imali priliku uživo da miksaju u ovoj emisiji.

Napominjemo i da je produkcijski studio radija Active ostvario saradnju sa nekim muzičarima i van BiH, kao što su muzički duo iz Pariza, iz Francuske „Paul & Dafne“. Pored muzičkog dijela, produkcija radioaktivnog studija izdala je i „Active poeziju“, autorske radove zeničkih pisaca i pjesnikinja, ali i neke od svjetskih pjesama priredila na svoj način.

Radio “Active” je prvi bosanskohercegovački community radio (postojeći model u svijetu; model koji razvijamo u Zenici). Radio “Active” je isključivo u službi zajednice i za zajednicu; neprofitan, nepolitički i nevladin.