ZDK: Potpisani ugovori o zapošljavanju bivših boraca

Ministar za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona, Fahrudin Čolaković, potpisao je danas ugovore sa 26 bivših boraca po Programu upošljavanja pripadnika branilačke populacije, vrijednom 160 hiljada KM.

Na Javni poziv preduzećima, koji je raspisan u maju, javio se veći broj zainteresovanih nego što je to očekivano. U preduzećima na području Zeničko-dobojskog kantona prethodno je u ovoj godini, po ovom osnovu, zaposleno 48 ljudi.
Po programima zapošljavanja i samozapošljavanja, ove godine je radno zbrinuto ukupno 255 pripadnika boračke populacije, na što je iz kantonalnog budžeta utrošeno milion i 300 hiljada KM.

-Kroz naše programe zapošljavanja, otvorili smo 90 firmi. Naši korisnici zapošljavali su do pet ljudi u svojim novoosnovanim preduzećima. Iduće godine, bićemo još aktivniji, očekujemo budžet od 1.6 miliona KM. Ovo je samo inicijalna kapsla, pomoć ljudima na početku, – izjavio je ovom prilikom ministar za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona, Fahrudin Čolaković.

Korisnici ovog programa zadovoljni su prije svega zato što je država na ovaj način prepoznala njihov doprinos odbrambenom ratu. Poslodavci u ovom slučaju imaju obavezu zapošljavanja bivših boraca, na period od najmanje dvije godine. (S.S.)