Pozitivan primjer zeničke privrede: Preduzeće BOHA jača drvni sektor i kreira nova radna mjesta

U proteklom periodu u Zenici se dešavaju brojne pozitivne promjene među kojima je unaprjeđenje saradnje između privatnog i javnog sektora, uručenje BFC certifikata gradu Zenici, koji dokazuje da je Zenica grad s povoljnim poslovnim okruženjem, parcelizacija zemljišta u Poslovnoj zoni Zenica I, koja je omogućila povoljne uslove MSP da prošire svoje poslovanje i stvore uslove za kreiranje novih radnih mjesta, javni pozivi, poticaji i olakšice za privrednike, subvencioniranje kamata, kontinuirano ulaganje u privredni, društveni i održivi razvoj, kao i poticanje privrednih aktivnosti stalnim unaprjeđenjem poduzetničke, komunalne i društvene infrastrukture, saopštila je Agencija ZEDA.

Kao još jedan od pozitivnih primjera povoljnog poslovnog ambijenta i kontinuiranog rasta i unaprjeđenja poslovanja je zeničko preduzeće BOHA d.o.o. koje je prije šest mjeseci započelo izgradnju nove tvornice na lokalitetu bivše Vatrostalne u naselju Trokuće, na putu prema Tetovu.

Ovo preduzeće posluje od 2002. godine i razvija se u skladu s evropskim standardima. BOHA se bavi proizvodnjom pločastog i tapaciranog namještaja, a veliku pažnju posvećuju i izradi namještaja po želji kupca. Do sada je BOHA upošljavala 40 radnika, a u proteklih šest mjeseci svoje radno mjesto je dobilo 10 novih uposlenika.

U periodu od 6 mjeseci smo napravili dvije hale i za 2 mjeseca planiramo useljenje i početak proizvodnje. Uradili smo ogradu, kanalizaciju, struju, vodu, bilo je puno posla ali sve ide po planu i zadovoljni smo tokom kojim idu radovi. Investiramo u Zenicu jer prvenstveno volimo ovaj grad, našli smo idealnu lokaciju na 6100 m2 koja ima idealne uslove za dobro poslovanje. Blizu je grada, cesta i pristup su dobri, a površina je sjajna za razvijanje posla, – rekao je Harun Begagić, jedan od vlasnika BOHA d.o.o.

Međutim, BOHA će radovima koji predstoje u naredne dvije godine, stvoriti uslove za nova radna mjesta.

Druga faza će podrazumijevati rekonstrukciju postojeće zgrade sa 2300 m2 proizvodnog prostora koji će nam omogućiti da dodatno proširimo proizvodne kapacitete jer je potražnja za tapaciranim i pločastim namještajem u BiH i Evropi ogromna i posla je zaista mnogo. To će podrazumijevati zaposlenje još minimalno 100 radnika, – naglasio je g. Begagić.

Grad Zenica i Agencija ZEDA kontinuirano rade na unaprjeđenju poslovnog ambijenta u Zenici i pozitivnim promjenama te kreiranju povoljnih uslova za ulaganje kako domaćih tako i stranih investitora.

Volimo Zenicu i zašto da je zanemarimo?! Ovdje trebamo ulagati i poslovati jer ovo je naš grad. Zeničani moraju izbaciti tzv.“željazarski sindrom“ i uraditi „update mozgova“ te se fokusirati na „sindrom poduzetništva“. Potrebno je da probudimo i sindrom inventivnosti i inovativnosti, treba imati inicijativu i na stvari gledati pozitivno. Mnogo je toga lijepog u Zenici i dešavaju se pozitivne stvari na što smo ponosni. Sunce tuđeg neba, neće vas grijati kao što vas grije ovo, – poručili su iz Bohe, prenosi Agencija ZEDA.